Δρ. Αιμιλία Βασιλοπούλου – Βιογραφικό Σημείωμα

Η Επίκουρη Καθηγήτρια, κλινική διαιτολόγος, ψυχολόγος, Δρ. Αιμιλία Βασιλοπούλου (PhD, RD), γεννημένη στην Αθήνα, απoφοίτησε από το τμήμα Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου το 2000 και απέκτησε το πτυχίο Ψυχολογίας το 2016 από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις (Κύπρος).
Το διδακτορικό της στην Αλλεργιολογία, ολοκληρώθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (2005), στα πλαίσια του οποίου εργάσθηκε σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Αγγλίας (Institute of food research, IFR) & της Ολλανδίας (Sanquin), με υποτροφίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης & του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.
Ως μεταδιδάκτορας, από το 2005 έως το 2010 ανέλαβε την οργάνωση ομάδας διατροφής στα πλαίσια του Αλλεργιολογικού Τμήματος της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εντατικό ερευνητικό & κλινικό έργο στην Ιατρική Σχολή Αθήνας σε συνεργασία με Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Κέντρα.
Είναι η πρώτη διαιτολόγος στην Ελλάδα & την Κύπρο με ειδίκευση στην διατροφική συμβουλευτική ασθενών με τροφική αλλεργία.
Δίδαξε “Διατροφή” & “Διαχείριση μονάδων Διατροφής” στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, “Τροφική Αλλεργία” & “Χαρακτηρισμός Αλλεργιογόνων” στην Ιατρική Σχολή Αθήνας.
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity (ΚΕΑΑΔ, 2009) και έκτοτε είναι μέλος της ομάδας εκπαίδευσης του ΚΕΑΑΔ.
Από το 2011 έως το 2018 εργάσθηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Το 2018 εκλέχθηκε Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διατροφής του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζεται έως και σήμερα.
Με την κατάκτηση του τίτλου Ψυχολογίας, διαχειρίζεται τα διατροφικά προβλήματα από δύο σκοπιές, τη διατροφική και ψυχολογική, γεγονός που βοηθά στην επιτυχή προσέγγιση για ομαλή αποδοχή των οποιοδήποτε διατροφικών αλλαγών.
Από το 2009 και έπειτα μετεκπαιδεύεται συνεχώς σε θεραπείες αντιγήρανσης από έγκριτα αναγνωρισμένα κέντρα με στόχο την αντιγηραντική (αντιοξειδωτική) φροντίδα του οργανισμού με φυσικές θεραπείες.
Κύρια εξειδίκευσή της είναι η διατροφική αγωγή και ψυχολογική θεραπεία σε άτομα με τροφικές αλλεργίες/ δυσανεξίες, διατροφικές διαταραχές (συμπεριλαμβανομένης και της παχυσαρκίας) και η διατροφική αγωγή με επικέντρωση στις ψυχοσωματική υγεία ιδίως σε παιδιά και εφήβους.
Έχει εκδόσει 2 βιβλία σαν μοναδικός συγγραφέας με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ/ΚΕΑΑΔ: τις “Τροφικές προκλήσεις στη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας” & τις “Νοστιμιές Μεσογειακές χωρίς γάλα, αβγό, σιτηρά (γλουτένη) και ξηρούς καρπούς”.
Είχε την επιμέλεια μετάφρασης του βιβλίου Διατροφική Αγωγή, από τις εκδ. Broken Hills.
Συνέβαλε με κεφάλαιο στο βιβλίο Κλινική Διατροφή και Διαιτολογία, εκδ.Broken Hills.
Έχει πληθώρα ερευνητικών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ αρθρογραφεί για ιστοσελίδες, περιοδικά ποικίλης ύλης & εφημερίδες. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές ενότητες της Ελληνικής τηλεόρασης (ANT1, ALPHA TV, ΡΙΚ) διατροφικής συμβουλευτικής με δική της μόνιμη στήλη σε κάποιες περιπτώσεις.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων (ΠΣΔ), του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας (EAACI), του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας Allied Health Group EAACI και του Διοικητικού Συμβουλίου Έκδοσης Κατευθυντήριων Οδηγιών του EAACI. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου εγγραφής των Διαιτολόγων και Τεχνολόγων Κύπρου.

Επιστημονικές Δημοσιεύσεις

Ταυτοποίηση & Χαρακτηρισμός των Αλλεργιογόνων του Σταφυλιού σε Ελληνικό Παιδιατρικό Πληθυσμό. 2005. Διδακτορική Διατριβή.

Τροφικές Αλλεργίες στη Διάγνωση της Τροφικής Αλλεργίας. 2009. Μονογραφή. Βιβλίο οδηγός για την διεκπεραίωση διαγνωστικών τροφικών προκλήσεων τροφικής αλλεργίας σε Αλλεργιολογικά Ιατρεία. Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού / Εκπαιδευτικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών. ISBN 978-618-82463-1-7.

Νοστιμιές Μεσογειακές χωρίς γάλα, αβγό και σιτηρά (γλουτένη), ξηρούς καρπούς. 2016. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Δίγλωσσο βιβλίο (Ελληνικά & Αγγλικά) με συνταγές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με τροφική αλλεργία στα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εκπαιδευτικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών. ISBN 978-618-82463-4-8

Υποτροφίες - Χρηματοδοτήσεις

11/2002-11/2005 : Ηράκλειτος (Υπουργείο Παιδείας Ελλάδας αρ. Σύμβασης Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ ΙΙ ΚΑ 70/3/7148). Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα.

09/2003-10/2004 : Marie Curie (Ευρωπαϊκό Κονδύλι). Εκπόνηση μέρους της διδακτορικής διατριβής στο INSTITUTE OF FOOD RESEARCH (UK) & SANQUIN RESEARCH INSTITUTE (NL).

06/2003 : Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας (EUROPEAN ACADEMY OF ALLERGY AND CLINICAL IMMUNOLOGY, EAACI). Συμμετοχή στο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αλλεργιολογίας στο Παρίσι.

06/2004 : EAACI. Συμμετοχή στο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αλλεργιολογίας στο Άμστερνταμ.

10/2004 : Ερευνητικά Προγράμματα Informall & Europrevall (Χρηματοδότηση από Ε.Ε). Συμμετοχή σε Συμπόσιο Τροφικής Αλλεργίας στη Ρώμη.

02/2005 : EAACI. Συμμετοχή στο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αλλεργιολογίας στο Νταβός.

06/2005 : EAACI. Συμμετοχή στο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αλλεργιολογίας στο Μόναχο.

06/2006: EAACI. Συμμετοχή στο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αλλεργιολογίας στη Βιέννη.

09/2014-06/2016 : Ίδρυμα Aridemi. Υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις για Πτυχίο Ψυχολογίας.

Επιστημονική Έρευνα

2001-2005 : Ταυτοποίηση και Χαρακτηρισμός των Αλλεργιογόνων του σταφυλιού σε Ελληνικό Παιδιατρικό πληθυσμό. Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών, INSTITUTE OF FOOD RESEARCH (UK), SANQUIN RESEARCH (NL) (χρηματοδότηση: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ, MARIE CURIE EU QLK1-CT-2000-60030). Συγγραφή Πρωτοκόλλου Επιλογή Πληθυσμού Διεκπεραίωση Βιοχημικών & Ανοσολογικών Πειραμάτων (in-vitro & in-vivo).

06/2005-11/2009: Επιπολασμός & Κόστος Τροφικής Αλλεργίας στην Ευρώπη (EUROPREVALL). Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών. (Ευρωπαϊκή Ένωση). Διπλές τυφλές προκλήσεις με ”χειροποίητα” προϊόντα για τη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας. Εργαστηριακός Χαρακτηρισμός νέων αλλεργιογόνων ή πιστοποίηση της αλλεργιογονικότητας ανασυνδυασμένων ή φυσικών αλλεργιογόνων σε αλλεργικούς ασθενείς.

2004-2005: Η Τροφική Αλλεργία σε Βρέφη & Παιδιά: Η Διατροφική πλευρά. Τμήμα Διατροφής ΤΕΙ Κρήτης, Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών. Σχεδιασμός & Επίβλεψη Πτυχιακής Εργασίας.

2005-2007: Διατροφική Αξιολόγηση Ασθματικών Εγκύων. Τμήμα Διατροφής – Διαιτολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών. Επίβλεψη Μεταπτυχιακής Μελέτης.

2007-2009: Σύγκριση Ενεργοποίησης Β- & Τ- Κυττάρων Ορού Αλλεργικών Ασθενών υπό την Παρουσία του κύριου Αλλεργιογόνου του Ψαριού Cyp c 1.01 & της υποαλλεργικής ανασυνδυασμένης του μορφής rCyp c 1.01. Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών, Ιατρική Σχολή/Τμήμα Παθοφυσιολογίας Παν. Βιέννης. Διερεύνηση της αλλεργιογονικότητας (In vivo & in vitro) απομονωμένων αλλεργιογόνων του ψαριού σε ασθενείς αλλεργικού σε ψάρι.

2006-2009: Καθορισμός & Αξιολόγηση τροφικών μιγμάτων για χρήση σε διπλές τυφλές προκλήσεις. Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών. Προετοιμασία διαφορετικών τροφικών μιγμάτων για απόκρυψη κοινών αλλεργιογόνων/δημιουργία συνταγών αναφοράς με στόχο τη χρήση στην καθημερινή κλινική πρακτική της διάγνωσης της τροφικής αλλεργίας.

2008: Παραγωγή με λιθοθρυψία & μελέτη της χρήσης της πάστας Κορινθιακής σταφίδας. Τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφής, Χαροκόπειο Παν., Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών (Εθνικό Κονδύλι Υπ. Παιδείας). Μελέτη της αλλεργιογονικότητας της Κορινθιακής σταφίδας & των προϊόντων της.

2004-2008: Παρασκευή Κεραμικών μεμβρανών & πιθανές χρήσεις τους στη τροφική Βιομηχανία. Τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφής, Χαροκόπειο Παν., Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών, Τμήμα Φυσικοχημείας Δημόκριτος ΕΚΕΦΕ. Μελέτη της μεταβολής της αλλεργιογονικότητας σε προϊόντα επεξεργασμένα με κεραμικές μεμβράνες.

2000-2002: Επίδραση της ισταμίνης που περιέχεται στα τρόφιμα σε παιδιά ηλικίας >7 ετών που πάσχουν από μέτριο άσθμα. Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών, συγγραφή μελέτης, επιλογή ασθενών, παρακολούθηση ιατρική & διαιτολογική, ανάλυση δεδομένων.

2000-2004: Μελέτη των διατροφικών συνηθειών με μέτριο εποχικό άσθμα. Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών. Ανάκληση ημερολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων σε ασθενείς & συσχέτιση με συμπτώματα.

2005-2009: Αλλεργικές αντιδράσεις στο κρασί προκαλούμενες από τα πρόσθετα κατά την παραγωγή του κρασιού. Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών. Συγγραφή πρωτοκόλλου, δοκιμασίες ELISA για ανίχνευση αλλεργιογόνων στα κρασιά, εργαστηριακές και ιατρικές δοκιμασίες σε αλλεργικούς ασθενείς.

2008-2009: Αξιολόγηση Πρακτικών Επισήμανσης κοινών Αλλεργιογόνων στην Ελληνική αγορά. Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών. Σχεδιασμός πρωτοκόλλου, επίβλεψη φοιτητών.

2007-2010: GA²LE N project Πιλοτική Μελέτη Αξιολόγησης Ερωτηματολογίων Συχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων σε Ατοπικούς Ασθενείς – Πολυκεντρική Ευρωπαϊκή Μελέτη. Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών (Ευρωπαϊκό κονδύλι). Επιμέλεια πρωτοκόλλου, ερωτηματολογίου, μετάφραση, επιλογή ασθενών, συλλογή & ανάλυση δεδομένων.

2013-2015: Επιπολασμός Τροφικής Αλλεργίας σε Παιδιά Δημοτικών Σχολείων στην Κύπρο. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σχεδιασμός μελέτης, συλλογή & ανάλυση δεδομένων.

2013-2014: Μελέτη των αλλαγών στη σύσταση του σώματος σε κοπέλες που ασκούνται με το χορό Zumba με ή χωρίς διατροφική παρέμβαση. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σχεδιασμός μελέτης & επίβλεψη φοιτητή.

2013: Cypriot Civil Society in Action I. Σύνδεσμος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Κύπρου, Σύνδεσμος Τουρκοκύπριων Διαιτολόγων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Αίτηση για επιχορήγηση. Συγγραφή πρωτοκόλλου.

2014: Identification of novel dietary determintans and strategies for the prevention of allergic disease and obesity. Free University Academic Medical Center, Wageningen University, Maastricht University, University of Southampton, University of Reading, Harokopio University, Agricultural University of Athens, University of Bern, University of Nicosia. Αίτηση για επιχορήγηση από ΕΕ (ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ). Συγγραφή πρωτοκόλλου & κοστολόγηση.

2015: Η επίδραση της κατανάλωσης γάλακτος γαϊδούρας στην εμφάνιση συμπτωμάτων ασθματικών ασθενών. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ΤΕΠΑΚ Κύπρου. Σχεδιασμός και συγγραφή ερευνητικού πρωτοκόλλου, συλλογή πληθυσμού.

2015-2016: Βιβλίο με συνταγές βασισμένες σε μεσογειακή διατροφή για αλλεργικούς ασθενείς. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σχεδιασμός & συγγραφή βιβλίου.

2016: Η επίδραση της Κυπριακής διατροφής στην εμφάνιση του Καρκίνου του παχέος εντέρου. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σχεδιασμός μελέτης, συλλογή στοιχείων.

2014 -: Δράση COST ImpARAS COST-MTG FA1402. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας / ΕΕ Εταίροι. (Ευρωπαϊκό κονδύλι). Μέλος της επιτροπής διαχείρισης ως εκπρόσωπος της Κύπρου. Αξιολόγηση κινδύνου & διάδοσης νέων πρωτεϊνών ως αλλεργιογόνα.

2016 – 2020: JANPA – Joint Action on Nutrition and Physical Activity. Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσ/νίκης. (Ευρωπαϊκό κονδύλι). Μετάφραση, διενέργεια & ανάλυση ερωτηματολογίων.

2016: Διατροφικές πεποιθήσεις και τάση για διατροφικές διαταραχές σε αθλήτριες ρυθμικής γυμναστικής της Κύπρου. Σχεδιασμός πρωτοκόλλου, διενέργεια & ανάλυση ερωτηματολογίων.

2016: Οι διατροφικές επιλογές φοιτητών από την καντίνα του Πανεπιστημίου σαν δείκτης της διατροφικής τους κατάστασης. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Κλείσε Ραντεβού

    This will close in 29 seconds

      This will close in 29 seconds