Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου με παχυσαρκία;

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Άρθρα διατροφής / Συμβουλές διατροφής / Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου με παχυσαρκία;

Παχυσαρκία στην παιδική ηλικία

Βάσει επιστημονικών ερευνών, τα παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν πενταπλό κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν φυσιολογικό βάρος, στο παχυσαρκογόνο περιβάλλον (obesogenic environment) των σύγχρονων κοινωνιών. Η παχυσαρκία (obesity) αποτελεί νοσογόνο συσσώρευση σωματικού λίπους στο σώμα, με πολυπαραγοντική αιτιολόγηση πέραν του ενεργειακού ισοζυγίου (energy balance), και δυσμενείς συνέπειες για τη μελλοντική σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων (health risks), ενώ μάλιστα έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας. Η Ελλάδα δυστυχώς έχει τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ – World Health Organization, WHO) αναφέρει πως 37 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχουν υπερβάλλον βάρος (overweight), το οποίο ορίζεται ως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ: κιλά/μέτρα2) 25-29,9. Η παχυσαρκία ορίζεται από τον ΔΜΣ που υπερβαίνει την τιμή του 30, φανερώνοντας ένα αρκετά αυξημένο σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος, με παράλληλη υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα, ειδικότερα στην κοιλιακή χώρα (σπλαχνικό λίπος – visceral fat). Ο ΔΜΣ > 30 σχετίζεται με καταστάσεις υγείας που μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνιες νόσους, όπως η ινσουλινοαντίσταση και ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιδρά τόσο στη σωματική (physical health) όσο και στην ψυχική υγεία (mental health) του ατόμου, πολύ περισσότερο ενός παιδιού που καλείται να ανταπεξέλθει στις γνωστικές απαιτήσεις και τις κοινωνικές προκλήσεις του σχολικού περιβάλλοντος στην πορεία της σωματικής και νοητικής του ανάπτυξης.

 

Διατροφική προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία

Πώς θα χάσει βάρος το υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί; Το υπερβάλλον βάρος (overweight) και η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία (childhood obesity) αντιμετωπίζονται με τη συνεργασία γονιού, παιδιάτρου και διατροφολόγου, με διαφορετικό τρόπο από ότι σε έναν ενήλικα, βάσει των καμπυλών ανάπτυξης, με σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες και την εξελισσόμενη ανάπτυξη του παιδιού ή εφήβου, και με γνώμονα την υγεία, την καλή κατάσταση θρέψης (nutritional status) και τη διαμόρφωση υγιούς σχέσης του παιδιού με την τροφή και τη σίτιση.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να τρώει πιο υγιεινά, πρέπει:

  • Να προσπαθήσετε πρώτα να βελτιώσετε τις δικές σας διατροφικές συνήθειες.
  • Να μην απαγορεύετε κανένα τρόφιμο.
  • Να είστε υπομονετικοί με τα παιδιά και να μην τα πιέζετε να φάνε κάτι από την πρώτη φορά που το προσφέρετε. Συνεχίστε να το προσφέρετε με διαφορετικούς τρόπους και σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να το δοκιμάσουν και να αποκτήσουν γευστική άποψη.
  • Να προσφέρετε θρεπτικά γεύματα στο σπίτι με ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες, και αφήστε τις επεξεργασμένες, τυποποιημένες τροφές για τις εξόδους και τα πάρτυ.
  • Να μη σερβίρετε πολύ μεγάλες μερίδες στα παιδιά. Έχει διαπιστωθεί ότι μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών, ένα παιδί τρώει την ποσότητα που θέλει και χρειάζεται, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη θα είναι η μερίδα που θα του βάλουν. Από την ηλικία των 4-5 ετών και έπειτα, οι άνθρωποι μαθαίνουν να τρώνε περισσότερο, ανάλογα με το πόσο μεγάλη ποσότητα έχουν μπροστά τους.
  • Να δείξετε κατανόηση στην προσπάθεια του παιδιού σας να διαχειριστεί το βάρος του. Σε καμία περίπτωση μην το απορρίψετε ή μη του μιλήσετε έντονα για το βάρος ή την εικόνα σώματος του.
  • Να τονίσετε τα «δυνατά» και θετικά σημεία του παιδιού, ώστε να κτιστεί η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή του σε θέματα άσχετα με το βάρος.
  • Να πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ με το παιδί αφού ετοιμάσετε τη λίστα για τα ψώνια μαζί, μαγειρέψτε μαζί με το παιδί, συνεννοηθείτε μαζί του για το σχολικό κολατσιό, γευματείστε μαζί.
  • Αθληθείτε μαζί με το παιδί στην παιδική χαρά, σε κάποιο γήπεδο, στη φύση, στη θάλασσα. Αμφότερες πλευρές θα περάσετε υπέροχα και θα ωφεληθείτε σε σώμα και πνεύμα.

 

Πηγές:

 

Αιμιλία Βασιλοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος, Ψυχολόγος

Επίκουρη Καθηγήτρια ΔΙ.ΠΑ.Ε.

 

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Στο κέντρο μας παρέχουμε υπηρεσίες για όλες τις κατηγορίες τροφικών διαταραχών.

Κλινική Διατροφή

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Διατροφικές Διαταραχές

Ρύθμιση Βάρους

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Άσκηση - Αθλητική Διατροφή

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε Ομάδες

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγιεινά δεν χρειάζεται να είναι.

Ή μπορείς να κλείσεις ραντεβού συμπληρώνοντας τη φόρμα παρακάτω:

Σχετικά με εμάς

Η επιστημονική ομάδα του θεραπευτικού κέντρου ΝΟΥΣ αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς διατροφολόγους-διαιτολόγους και ψυχολόγους με ειδίκευση στα θέματα τροφής και τις διατροφικές διαταραχές.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί: θρεπτική και αντιφλεγμονώδης τροφή Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (nuts and seeds) αποτελούν καίριο κομμάτι του παζλ της Μεσογειακής διατροφής (Mediterranean diet) ως καθημερινά συνιστώμενη, εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεϊνης και ευεργετικών λιπαρών οξέων....

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Βιβλία,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς

Κλείσε Ραντεβού

    This will close in 29 seconds

      This will close in 29 seconds