Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους σε σχέση με το κανονικό παγωτό;
Ποιές οι περιεκτικότητες σε λιπαρά, πρωτεΐνες και σάκχαρα;
Μας παρέχουν βιταμίνες (καθώς είναι φτιαγμένα από φρούτα);
Ο μεγάλος πειρασμός του τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες είναι το παγωτό. Σε διάφορες γεύσεις, μια πρόκληση για τους γευστικούς μας κάλυκες. Η προσωρινή αίσθηση δροσιάς που προσφέρει, το κάνει ακαταμάχητο στις γευστικές αναζητήσεις μικρών και μεγάλων, τουλάχιστπν το καλοκαίρι. Από την άλλη πλευρά, όλοι αγωνιούμε για το αν η κατανάλωση του εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και τη σιλουέτα μας.
Η θρεπτική και διατροφική αξία της απόλυτης καλοκαιρινής λιχουδιάς, εξαρτάται πολύ από τη σύσταση του, τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του παγωτού και οι οποίες εξαρτώνται από την ποιότητα και τον τύπο του. Γενικά, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι: γάλα, αβγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, χρώματα, αρώματα.
Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα, όπως κομμάτια σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας, απομίμηση σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπια φρούτων, καραμέλα, κομμάτια φρούτων κ.α. Γενικά το παγωτό είναι εύληπτο, εύπεπτο και δεν επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα. Περιέχει σε ισόρροπη σχέση πρωτεΐνες (με υψηλή βιολογική αξία 95%), λίπη (0-13γρ/100γρ), υδατάνθρακες (20-25γρ/100γρ), άλατα, ασβέστιο (σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα), φώσφορο, και βιταμίνες Α και Β1, Β2, Β12. Αντιθέτως, υστερεί σε σίδηρο, βιταμίνη D και C. Θερμιδικά καλύπτει το 5- 10% των ημερησίων αναγκών σε ενέργεια (75-240 θερμ/100γρ), το 5-10% των αναγκών σε πρωτεΐνες, το 8-10% των αναγκών σε υδατάνθρακες, το 10-15% των αναγκών σε λίπη, το 15-20% των αναγκών σε βιταμίνη Α, το 20% των αναγκών σε βιταμίνη Β12, και το 40% των αναγκών σε ασβέστιο και φώσφορο.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα «διαιτητικά» παγωτά τύπου 0%, τα οποία περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, συνήθως ασπαρτάμη (ακεσουλφαμικό Κ, μαλτοδεξτρόζη ή σορβιτόλη) και μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος. Λόγω της μικρής επίδρασης στα επίπεδα γλυκόζης, χρησιμοποιούνται συχνά από διαβητικά άτομα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να ακολουθήσουν μια παρατεταμένη άσκηση. Αντίθετα, τα παγωτά με σοκολάτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.
Μια εναλλακτική εξίσου γευστική πανδαισία αποτελούν τα παγωτά γρανίτα ή σορμπέ που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και αποδίδουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Παρασκευάζονται από κατεψυγμένο μείγμα φρούτων, νερού και ζάχαρης. Κατά τη διαδικασία της κατάψυξης ανακατεύεται και θρυματίζεται συνεχώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό πολύ μικρών κρυστάλλων πάγου οι οποίοι δίνουν μια πολύ ευχάριστη γεύση.
Παραδοσιακά, η γρανίτα παρασκευάζεται από φρούτα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν επίσης γρανίτες με γεύση καφέ. Θερμιδικά είναι πολύ χαμηλότερο από τα παραδοσιακά παγωτά αποδίδοντας περίπου 80 θερμίδες στη μερίδα, όσο δηλαδή και ένα φρούτο. Περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεινών (2γρ/ μερίδα) και περίπου 15γρ υδατανθράκων. Ανάλογα με τα φρούτα που χρησιμοποιούνται δύναται να περιέχει μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο, ενώ αν τηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες κατά την παρασκευή διατηρούνται και οι βιταμίνες των φρούτων, όπως η βιταμίνη A και C.
Το παγωτό είναι συνώνυμο του καλοκαιριού. Όπως όμως ισχύει για κάθε τρόφιμο, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο και με προσοχή, και σίγουρα ένα παγωτό γρανίτα μπορεί να καταναλώνεται συχνότερα και με λιγότερες επιβαρρυντικές συνέπειες.