ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
Αν και η κατανάλωση καρυδιών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας όλων των αιτιών, δεν έχουν αξιολογηθεί συστηματικά τα δεδομένα σχετικά με τις λιγότερο κοινές αιτίες θανάτου.
Διεξήχθη λοιπόν μια συστηματική μελέτη (29 δημοσιεύσεις περιελήφθησαν στη μετα-ανάλυση) σχετικά με την κατανάλωση καρυδιών και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, ολικού καρκίνου και θνησιμότητας από κάθε αιτία σε ενήλικες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Τα συνοπτικά ΕΑ ανά 28 γραμμάρια / ημέρα αύξηση της πρόσληψης ήταν για στεφανιαία καρδιακή νόσο, 0,71 (95% CI: 0,63 – 0,80, Ι 2 = 47%, η = 11), εγκεφαλικό επεισόδιο, 0,93 (95% CI: 0,83 έως 1,05 , Ι 2 = 14%, η = 11), καρδιαγγειακής νόσου, 0,79 (95% CI: 0,70 – 0,88, Ι 2 = 60%, η = 12), συνολικά καρκίνου, 0,85 (95% CI: 0,76 – 0,94, Ι 2 = 42%, η = 8), όλα τα αίτια της θνησιμότητας, 0,78 (95% CI: 0,72 – 0,84, Ι 2 = 66%, n = 15), και για τη θνησιμότητα από αναπνευστική νόσο, 0,48 (95% CI: 0,26 -0.89, Ι 2 = 61%, η = 3), ο διαβήτης, 0,61 (95% CI: 0,43 – 0,88, Ι 2 = 0%, η = 4), νευροεκφυλιστική ασθένεια, 0,65 (95% CI: 0,40 – 1,08, Ι 2 = 5,9%, η = 3), μολυσματική ασθένεια, 0,25 (95% CI: 0,07 – 0,85, Ι 2 = 54%, n = 2), και νεφρική νόσο, 0,27 (95% CI: 0,04 – 1,91, Ι 2 = 61%, η = 2).
Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για τα καρύδια και τα φιστίκια. Εάν οι ενώσεις είναι αιτιώδεις, περίπου 4.4 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι στην Αμερική, την Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό θα οφείλονταν σε πρόσληψη καρυδιών κάτω από 20 γραμμάρια την ημέρα το 2013.
Το συμπέρασμα της μελέτης αυτής είναι ότι η υψηλότερη λήψη ξηρών καρπών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ολικού καρκίνου και θνησιμότητας όλων των αιτιών και θνησιμότητας από αναπνευστικές παθήσεις, διαβήτη και λοιμώξεις.