Να μην σε ξεγελάει η αναγραφή «χωρίς ζάχαρη», «sugar free» ή «less sugar» στην ετικέτα του τροφίμου που βάζεις στο καλάθι σου, διότι πιθανόν να περιέχει ασπαρτάμη, σουκραλόζη ή άλλο συνθετικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Αν και πρόκειται για επιτρεπόμενες ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, δεν είναι ακίνδυνες για όλους – π.χ. αν παθαίνεις συχνά κρίσεις σπαστικής κολίτιδας, πρόβλημα συνηθισμένο στις νέες γυναίκες, παρόμοιες ουσίες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σου. Από την άλλη, εκτιμάται πως ο μέσος Έλληνας καταναλώνει ετησίως πάνω από 40 κιλά ζάχαρη, από τα οποία τα 15 είναι κρυμμένα σε έτοιμα φαγητά – ακόμα και σε αλμυρά σνακ, αναψυκτικά κ.α.
Πρόγνωση: Επιβάλλεται να διαβάζεις προσεκτικά τις αναγραφές στην πίσω πλευρά των τροφίμων και να μην εμπιστεύεσαι ποτέ τις «υποσχέσεις» που βλέπεις στις ετικέτες, καθώς το θέμα με την «κρυμμένης ζάχαρη» κάθε μορφής αποτελεί πραγματική «μάστιγα» της βιομηχανίας τροφίμων, που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί.