Δυσκοιλιότητα και διατροφή

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Άρθρα διατροφής / Συμβουλές διατροφής / Δυσκοιλιότητα και διατροφή

Μια από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές που σχετίζονται, αν όχι αποκλειστικά, σε σημαντικό βαθμό με τη διατροφή είναι η δυσκοιλιότητα. Ως δυσκοιλιότητα στους ενήλικες ορίζεται η ύπαρξη λιγότερων από τρεις κενώσεις την εβδομάδα.

Είναι μια διαταραχή που απασχολεί όλες τις ηλικίες και η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων υποδεικνύοντας πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ασταθή και μη ισορροπημένη διατροφή, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και το συνεχώς αυξανόμενο άγχος μάλλον έχει το κύριο μερίδιο ευθύνης.

Ολοένα αυξανόμενο ποσοστό των πασχόντων από δυσκοιλιότητα φαίνεται ότι δεν κάνουν τίποτα για να τα αντιμετωπίσουν και όσοι προσπαθούν δεν καταφεύγουν στις αποτελεσματικότερες θεραπείες, όπως παρουσιάστηκε στο πιο έγκυρο Γαστρεντερολογικό Συνέδριο (Digestive Disease Week).

Στόχος όσων πάσχουν από αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να είναι η αντιμετώπισή του με όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση καθαρτικών φαρμάκων.

Μερικές συμβουλές αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς να καταφύγουμε στη χρήση φαρμακευτικών ουσιών είναι οι ακόλουθες:

 1. Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
 2. Κατανάλωση ψωμιού, δημητριακών και γενικά προϊόντων ολικής άλεσης τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
 3. Τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους φαίνεται ότι έχουν μια πρόσθετη ικανότητα που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ιδιότητα όμως που έχει κατά καιρούς αμφισβητηθεί.
 4. Μερικοί ασθενείς ανακουφίζονται με την κατανάλωση πίτουρου ιδιαίτερα από σιτάρι ,το οποίο αυξάνει τον όγκο των κοπράνων, απορροφώντας περισσότερο νερό και διεγείροντας την αφόδευση.
 5. Υψίστης σημασίας είναι ακόμη η αυξημένη κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 6. Το πρωινό είναι ένα γεύμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείπεται καθώς έτσι καταστέλλεται το αντανακλαστικό της αφόδευσης και επιτείνεται το πρόβλημα.Φυσικά όλα τα παραπάνω καλό είναι να συνδυαστούν με συστηματική άσκηση, ώστε η αντιμετώπιση του προβλήματος να είναι πιο ολοκληρωμένη.

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Στο κέντρο μας παρέχουμε υπηρεσίες για όλες τις κατηγορίες τροφικών διαταραχών.

Κλινική Διατροφή

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Διατροφικές Διαταραχές

Ρύθμιση Βάρους

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Άσκηση - Αθλητική Διατροφή

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε Ομάδες

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγιεινά δεν χρειάζεται να είναι.

Ή μπορείς να κλείσεις ραντεβού συμπληρώνοντας τη φόρμα παρακάτω:

Σχετικά με εμάς

Η επιστημονική ομάδα του θεραπευτικού κέντρου ΝΟΥΣ αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς διατροφολόγους-διαιτολόγους και ψυχολόγους με ειδίκευση στα θέματα τροφής και τις διατροφικές διαταραχές.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί: θρεπτική και αντιφλεγμονώδης τροφή Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (nuts and seeds) αποτελούν καίριο κομμάτι του παζλ της Μεσογειακής διατροφής (Mediterranean diet) ως καθημερινά συνιστώμενη, εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεϊνης και ευεργετικών λιπαρών οξέων....

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Βιβλία,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς

Κλείσε Ραντεβού

  This will close in 29 seconds

   This will close in 29 seconds