Μια-δυο γουλιές κρασί προσθέτουν διακριτική, εκλεπτυσμένη γεύση σε όλα τα γεύματά σου.
Το κρασί είναι το μυστικό όπλο της μαγείρισσας που ξέρει από υγιεινή διατροφή. Τα φυσικά οξέα του κάνουν πιο τρυφερές τις τροφές και αναδεικνύουν το άρωμά τους. Επίσης, περίπου το μισό του αλκοόλ και των θερμίδων εξατμίζεται μετά από 15 λεπτά (κι ακόμα παραπάνω αν μαγειρεύεις για περισσότερη ώρα), αφήνοντας πίσω όλα τα υγιεινά για την καρδιά αντιοξειδωτικά. Πολλοί, όμως, μπερδεύονται με το μαγείρεμα με κρασί. Για διευκολυνθείς, ακολούθησε αυτούς τους βασικούς κανόνες.
Ποτέ μη χρησιμοποιείς κρασί που δε θα έπινες
Απόφυγε να μαγειρεύεις κρασί που πωλείται στα σουπερμάρκετ· η γεύση είναι κατώτερη, ενώ περιέχουν αλάτι και άλλα συντηρητικά για να μπορεί να πουληθεί στα ράφια. Επίσης, μάθε ότι το μαγείρεμα κάνει πιο έντονη τη γεύση του κρασιού, γι’ αυτό αν δε σου αρέσει στο ποτήρι, θα το μισήσεις στο πιάτο σου (φύλαξε όμως τις ακριβές ποικιλίες για να τις πιεις με το δείπνο.
Οι αποχρώσεις που κάνουν τα κρασιά εσοδείας να ξεχωρίζουν καταστρέφονται απ’ τη ζέστη). Θα βρεις πολλά υψηλής ποιότητας και όχι πολύ ακριβά κρασιά, κατάλληλα και για μαγείρεμα και για να τα πιεις. Συμβουλή: αν δεν τελειώσεις όλο το μπουκάλι και δεν το πιεις ή δε σκοπεύεις να το προσθέσεις σε άλλο φαγητό μέσα στις επόμενες δύο μέρες, κατάψυξέ το σε παγοθήκες, ώστε να το ξεπαγώσεις για μελλοντικές συνταγές.
Διάλεξε τη σωστή ποικιλία
Τα κόκκινα, όπως το μερλό ή το πινό νουάρ, ταιριάζουν καλύτερα με το κόκκινο κρέας και τις σάλτσες. Τα λευκά, όπως το πινό γκρι ή το σοβινιόν μπλανκ, ταιριάζουν με θαλασσινά, πουλερικά, χοιρινό και άσπρες σάλτσες (το ξηρό αφρώδες κρασί που ξεχάστηκε κι έχει χάσει το ανθρακικό είναι καλό υποκατάστατο του λευκού κρασιού). Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις σαρντονέ που έχει ζυμωθεί σε δρύινα βαρέλια ή ένα κόκκινο με πολύ δεψικό οξύ (όπως το ζίνφαντελ ή το καμπερνέ σοβινιόν). Η ζέστη συμπυκνώνει αυτά τα χαρακτηριστικά της γεύσης και μπορεί να τις κάνει γρήγορα πικρές (για να καταλάβεις αν ένα κρασί έχει δεψικό οξύ, δοκίμασέ το: θα προκαλέσει μια “ξηρή” αίσθηση στο στόμα σου).
Βρες το σωστό χρόνο
Αν προσθέσεις κρασί νωρίς στη διαδικασία του μαγειρέματος, θα συγχωνευτεί με τα άλλα συστατικά καθώς θα σιγοβράζει. Αν το προσθέσεις τα τελευταία λεπτά, το άρωμα του κρασιού θα είναι πιο έντονο.
Πειραματίσου μόνη σου
Είναι εύκολο να προσθέσεις κρασί στις αγαπημένες σου συνταγές. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις με αυτό το μισό ζωμό ή το νερό που απαιτείται για τη συνταγή. Αν θέλεις, πρόσθεσε λίγο ξηρό λευκό οίνο σε λίγο ζεσταμένο ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο, άσ’ το για λίγο σε πολύ χαμηλή φωτιά και πέρασέ το με το πινέλο στο ψητό ψάρι ή κοτόπουλο.
Μην το παρακάνεις
Το κρασί πρέπει να ενισχύει ένα πιάτο, όχι να είναι η κυρίαρχη γεύση, γι’ αυτό να είσαι προσεκτική με το πόσο βάζεις. Ξεκίνα με ¼ φλιτζανιού ή λίγο παραπάνω και δοκίμασέ το μετά από 10 λεπτά – τόσο χρειάζεται ένα κρασί για να βγάλει το άρωμά του.
Το ίδιο κρασί που σου αρέσει να πίνεις θα δώσει και τη σωστή γεύση στο δείπνο σου