Για τα μάτια σας μόνο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Διατροφικά Οφέλη / Συμβουλές διατροφής / Για τα μάτια σας μόνο

Η παλιά πεποίθηση ότι η κατανάλωση των καρότων μπορεί αυξήσει την ικανότητά σας να βλέπετε στο σκοτάδι μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι. Η αλήθεια είναι όμως ότι πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί πράγματι να βοηθήσει και να προστατεύσει την όρασή σας. Παραδείγματος χάριν, μια σημαντική αμερικανική μελέτη έχει διαπιστώσει ότι οι βιταμίνες του A, C, E μαζί με ψευδάργυρο μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη παθήσεων της ωχράς κηλίδας που αναπτύσσονται μεγαλώνοντας σε άτομα με αυξημένη προδιάθεση ή επιβραδύνουν την εξέλιξη παθήσεων της ωχράς κηλίδας σε άτομα που ήδη πάσχουν.

Οι βιταμίνες C και Ε μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην επιβράδυνση ή και να εμποδίσουν την ανάπτυξη ή την εξέλιξη του καταρράκτη. Η λουτεΐνη και ξανθινίνη είναι αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν ζημία στα κυττάρα των ματιών.

Μια αιτία της οξείδωσης και της δημιουργίας των ελευθέρων ριζών είναι η υπερέκθεση στη UV ακτινοβολία του ήλιου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τόσο η λουτεϊνη όσο και η ξανθινίνη μπορούν να ενεργήσουν σαν “φυσικά γυαλιά ηλίου”, βοηθώντας στο φιλτράρισμα της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας, εμποδίζοντας την να φτάσει στο πίσω μέρους του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και να τον καταστρέψουν. Τουλάχιστον μια μελέτη έχει δείξει ότι η λουτεΐνη και ξανθινίνη μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παρεμπόδιση της εμφάνισης καταρράκτη.

Η λουτεΐνη και ξανθινίνη βρίσκονται συχνά μαζί σε σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα πορτοκαλιά, η πιπέρια, τα μπιζέλια, τα σταφύλια, τα ακτινίδια, η παπάγια, το μάγκο, τα ροδάκινα, οι γλυκοπατάτες, τα δαμάσκηνα, το μαρούλι και το πεπόνι.

Το μέγιστο όφελος έρχεται όταν τα φρούτα και τα λαχανικά καταναλώνονται ωμά ή με ελαφρύ μαγείρεμα όπου διασπώνται οι κυτταρικές ίνες και αυξάνει έτσι η βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών (δηλαδή διευκολύνεται το σώμα στο να απορροφήσει τη λουτεΐνη ή τη ξανθινίνη). Το παρατεταμένο ωστόσο μαγείρεμα ή ψήσιμο καταστρέφει τα θρεπτικά αυτά συστατικά (λουτεΐνη, ξανθινίνη και βιταμίνες).

Δεν έχει οριστεί ημερίσια συνιστώμενη ποσότητα για τη λουτεΐνη και την ξανθινίνη, αλλά προτείνονται 6mg/ ημέρα – που αντιστοιχούν σε 2-4 μερίδες φρούτων και λαχανικών από τα παραπάνω για να καλύψουν τις ανάγκες σε λουτεϊνη και ξανθινίνη.

Στην περίπτωση που βρίσκετε αδύνατο το να καταναλώνετε τέτοιες ποσότητες καθημερινά από τα ανωτέρα τρόφιμα, τότε ίσως να πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό ή διαιτολόγο για την λήψη κάποιου κατάλληλου συμπληρώματος..για τα μάτια σας μόνο.

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Στο κέντρο μας παρέχουμε υπηρεσίες για όλες τις κατηγορίες τροφικών διαταραχών.

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Ρύθμιση Βάρους

Διατροφικές Διαταραχές

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Άσκηση

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε ομάδες

Παθολογικές Καταστάσεις

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγιεινά δεν χρειάζεται να είναι.

Σχετικά με εμάς

Η επιστημονική ομάδα του θεραπευτικού κέντρου ΝΟΥΣ αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς διατροφολόγους-διαιτολόγους και ψυχολόγους με ειδίκευση στα θέματα τροφής και τις διατροφικές διαταραχές.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αν και η κατανάλωση καρυδιών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας όλων των αιτιών, δεν έχουν αξιολογηθεί συστηματικά τα δεδομένα σχετικά με τις λιγότερο κοινές αιτίες θανάτου. Διεξήχθη λοιπόν μια συστηματική μελέτη...

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Βιβλία,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς