Κονσερβοποιημένα τρόφιμα: πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και θρεπτική αξία
Τους χειμερινούς μήνες, που αρκετά από τα αγαπημένα σου φρούτα και λαχανικά εξαφανίζονται από τα ράφια των σουπερμάρκετ, ίσως να επιλέγεις αρκετά συχνά τη λύση της κονσέρβας, απολαμβάνoντας την επιθυμητή γεύση και κερδίζοντας χρόνο, μια που οι τροφές σε κονσέρβα δεν χρειάζονται ούτε πλύσιμο, ούτε καθάρισμα. Πράγματι, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα (canned foods) αποτελούν μια διατροφική επιλογή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (nutrient–dense), συχνά σε χαμηλότερη τιμή και με μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης.
Η θρεπτική αξία των κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών είναι σαφώς μικρότερη από τα φρέσκα, καθώς κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών τους. Μεγάλο μέρος των υδατοδιαλυτών βιταμινών παρόλα αυτά διατηρείται (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C) καθώς και μέρος των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K), των φαινολικών συστατικών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, όπου αυτά υπάρχουν. Φυσικά αυτό ισχύει εφόσον οι συνθήκες τυποποίησης και φύλαξης είναι οι ενδεδειγμένες.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των κονσερβοποιημένων τροφών είναι οι πρόσθετες ουσίες: π.χ. οι κονσέρβες λαχανικών περιέχουν πολύ αλάτι, ενώ οι κονσέρβες φρούτων πολλή ζάχαρη. Οπότε θα ήταν καλό, πριν τις αγοράσεις, να εξετάζεις προσεκτικά τη σήμανση στη συσκευασία ώστε να γνωρίζεις τα συστατικά που περιέχει, και να προτιμάς τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα σε νερό ή σε φυσικό χυμό αντί για αυτά σε λάδι ή σε σιρόπι.
Για να καταναλώνεις τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα με ασφάλεια:
- Μην αγοράζεις συσκευασίες που παρουσιάζουν αλλοιώσεις (εξογκώματα ή χτυπήματα), διότι πιθανόν να περιέχουν δηλητηριώδεις ουσίες.
- Αν, με το άνοιγμα της κονσέρβας, βγαίνει άσχημη μυρωδιά ή ξινίλα, αν το εσωτερικό της είναι σκουριασμένο ή το ζουμί μέσα στην κονσέρβα αφρίζει ή είναι μαύρο, πέτα την χωρίς δεύτερη σκέψη.
- Οι κλειστές κονσέρβες πρέπει να φυλάσσονται σε ξηρό, δροσερό μέρος και να καταναλώνονται εντός ενός έτους (δες ημερομηνία λήξης).
- Από τη στιγμή που ανοίγει μια κονσέρβα, πρέπει να φυλάσσεται σωστά καλυμμένη στο ψυγείο και να καταναλώνεται εντός 2-3 ημερών.
Πηγές:
- Academy of Nutrition & Dietetics – Are canned foods nutritious for my family?
- Comerford (2015) Frequent canned food use is positively associated with nutrient-dense food group consumption and higher nutrient intakes in US children and adults. Nutrients, 7 (7): 5586-5600.
- Science Direct – Canned Food
- S. Department of Agriculture – How long can you keep canned goods?