Κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Άρθρα διατροφής / Συμβουλές διατροφής / Κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Κονσερβοποιημένα τρόφιμα: πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και θρεπτική αξία

Τους χειμερινούς μήνες, που αρκετά από τα αγαπημένα σου φρούτα και λαχανικά εξαφανίζονται από τα ράφια των σουπερμάρκετ, ίσως να επιλέγεις αρκετά συχνά τη λύση της κονσέρβας, απολαμβάνoντας την επιθυμητή γεύση και κερδίζοντας χρόνο, μια που οι τροφές σε κονσέρβα δεν χρειάζονται ούτε πλύσιμο, ούτε καθάρισμα. Πράγματι, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα (canned foods) αποτελούν μια διατροφική επιλογή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (nutrientdense), συχνά σε χαμηλότερη τιμή και με μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης.

Η θρεπτική αξία των κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών είναι σαφώς μικρότερη από τα φρέσκα, καθώς κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών τους. Μεγάλο μέρος των υδατοδιαλυτών βιταμινών παρόλα αυτά διατηρείται (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C) καθώς και μέρος των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K), των φαινολικών συστατικών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, όπου αυτά υπάρχουν. Φυσικά αυτό ισχύει εφόσον οι συνθήκες τυποποίησης και φύλαξης είναι οι ενδεδειγμένες.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των κονσερβοποιημένων τροφών είναι οι πρόσθετες ουσίες: π.χ. οι κονσέρβες λαχανικών περιέχουν πολύ αλάτι, ενώ οι κονσέρβες φρούτων πολλή ζάχαρη. Οπότε θα ήταν καλό, πριν τις αγοράσεις, να εξετάζεις προσεκτικά τη σήμανση στη συσκευασία ώστε να γνωρίζεις τα συστατικά που περιέχει, και να προτιμάς τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα σε νερό ή σε φυσικό χυμό αντί για αυτά σε λάδι ή σε σιρόπι.

  Για να καταναλώνεις τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα με ασφάλεια:

  • Μην αγοράζεις συσκευασίες που παρουσιάζουν αλλοιώσεις (εξογκώματα ή χτυπήματα), διότι πιθανόν να περιέχουν δηλητηριώδεις ουσίες.
  • Αν, με το άνοιγμα της κονσέρβας, βγαίνει άσχημη μυρωδιά ή ξινίλα, αν το εσωτερικό της είναι σκουριασμένο ή το ζουμί μέσα στην κονσέρβα αφρίζει ή είναι μαύρο, πέτα την χωρίς δεύτερη σκέψη.
  • Οι κλειστές κονσέρβες πρέπει να φυλάσσονται σε ξηρό, δροσερό μέρος και να καταναλώνονται εντός ενός έτους (δες ημερομηνία λήξης).
  • Από τη στιγμή που ανοίγει μια κονσέρβα, πρέπει να φυλάσσεται σωστά καλυμμένη στο ψυγείο και να καταναλώνεται εντός 2-3 ημερών.

 

Πηγές:

 

 

Αιμιλία Βασιλοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος, Ψυχολόγος

Επίκουρη Καθηγήτρια ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Στο κέντρο μας παρέχουμε υπηρεσίες για όλες τις κατηγορίες τροφικών διαταραχών.

Κλινική Διατροφή

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Διατροφικές Διαταραχές

Ρύθμιση Βάρους

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Άσκηση - Αθλητική Διατροφή

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε Ομάδες

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγιεινά δεν χρειάζεται να είναι.

Ή μπορείς να κλείσεις ραντεβού συμπληρώνοντας τη φόρμα παρακάτω:

Σχετικά με εμάς

Η επιστημονική ομάδα του θεραπευτικού κέντρου ΝΟΥΣ αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς διατροφολόγους-διαιτολόγους και ψυχολόγους με ειδίκευση στα θέματα τροφής και τις διατροφικές διαταραχές.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί: θρεπτική και αντιφλεγμονώδης τροφή Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (nuts and seeds) αποτελούν καίριο κομμάτι του παζλ της Μεσογειακής διατροφής (Mediterranean diet) ως καθημερινά συνιστώμενη, εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεϊνης και ευεργετικών λιπαρών οξέων....

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Βιβλία,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς

Κλείσε Ραντεβού

    This will close in 29 seconds

      This will close in 29 seconds