Τους χειμερινούς μήνες, που αρκετά από τα αγαπημένα σου φρούτα και λαχανικά εξαφανίζονται από τα ράφια των σουπερμάρκετ, ίσως να επιλέγεις αρκετά συχνά τη λύση της κονσέρβας: και απολαμβάνεις την επιθυμητή γεύση, και κερδίζεις χρόνο, μια που οι τροφές από κονσέρβες δεν χρειάζονται ούτε πλύσιμο, ούτε καθαρισμό. Οι πληροφορίες, θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις καλύτερα τη συγκεκριμένη ομάδα τροφών και να καταναλώνεις τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά με ασφάλεια.
Η θρεπτική αξία των κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών είναι σαφώς μικρότερη από τα φρέσκα, καθώς, κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών τους. Μεγάλο μέρος των υδατοδιαλυτών βιταμινών παρόλα αυτά διατηρείται (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C) καθώς και μέρος των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K), των φαινολικών συστατικών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, όπου αυτά υπάρχουν. Φυσικά αυτό ισχύει εφόσον οι συνθήκες τυποποίησης και φύλαξης είναι οι ενδεδειγμένες.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των κονσερβοποιημένων τροφών είναι οι πρόσθετες ουσίες: π.χ. οι κονσέρβες λαχανικών περιέχουν πολύ αλάτι, ενώ οι κονσέρβες φρούτων πολύ ζάχαρη. Οπότε θα ήταν καλό, πριν τις αγοράσεις, να εξετάζεις προσεκτικά τη σήμανση στη συσκευασία, ώστε να γνωρίζεις τα συστατικά που περιέχει.
Να μην αγοράζεις συσκευασίες που παρουσιάζουν αλλοιώσεις (εξογκώματα ή χτυπήματα), διότι πιθανόν να περιέχουν δηλητηριώδεις ουσίες. Αν, με το άνοιγμα της κονσέρβας, βγαίνει άσχημη μυρωδιά ή ξινίλα, αν το εσωτερικό της είναι σκουριασμένο ή το ζουμί μέσα στην κονσέρβα αφρίζει ή είναι μαύρο, πέτα την χωρίς δεύτερη σκέψη.