Ο Ψυχολογικός παράγοντας στην Διατροφή

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Διατροφικά Οφέλη / Συμβουλές διατροφής / Ο Ψυχολογικός παράγοντας στην Διατροφή

Η Ψυχολογία του ατόμου αποτελεί έναν συνεχώς εξελισσόμενο επιστημονικό κλάδο με ποικίλες συνδυαστικές θεωρίες, ισχυρώς αποδεδειγμένα συμπεράσματα και πολλαπλές πειραματικές μεθόδους.

Ακόμα και για τον απλό καθημερινό άνθρωπο όμως, είναι ευνόητη και καθόλα ουσιαστική η άποψη ότι ο ψυχολογικός παράγοντας φέρει μεγάλη σπουδαιότητα όχι μόνο για την ισορροπημένη πνευματικότητα του αλλά και για τις εκφάνσεις της εξωτερικής του συμπεριφοράς.

Οι διατροφικές διαταραχές για παράδειγμα, μπορεί μεν να οφείλονται σε παράγοντες γενετικούς ή σε παράγοντες που σχετίζονται με την πρόληψη φαρμάκων ή εμφάνισης ασθενειών αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούν την ψυχική υγεία του ατόμου. Πόσες φορές έχουμε συλλάβει τον εαυτό μας σε βραδυνές αποδράσεις στο ψυγείο ή σε καταστάσεις άρνησης της τροφής σε περιόδους όπου χαρακτηρίζονται από εντάσεις, άγχη και έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Σκοπός αυτής της στήλης είναι να φωτίσει περισσότερο τα ζητήματα που άπτονται της ψυχολογικής μας διάθεσης και που μας οδηγούν σε μη φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστούν όχι μόνο τα ίδια αυτά καθεαυτά τα φαινόμενα μέσω της περιγραφής τους (βιολογικής και συμπεριφοριστικής) αλλά και να δοθούν απαντήσεις, ευκόλως εφαρμόσιμες λύσεις που θα κάνουν την διατροφή περισσότερο κατανοητή και προσιτή προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν διαταραχές.

Irida Kratsa
B.A Degree in Consulting & Clinical Psychology
B.A Degree in Journalism

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Στο κέντρο μας παρέχουμε υπηρεσίες για όλες τις κατηγορίες τροφικών διαταραχών.

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Ρύθμιση Βάρους

Διατροφικές Διαταραχές

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Άσκηση

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε ομάδες

Παθολογικές Καταστάσεις

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγιεινά δεν χρειάζεται να είναι.

Σχετικά με εμάς

Η επιστημονική ομάδα του θεραπευτικού κέντρου ΝΟΥΣ αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς διατροφολόγους-διαιτολόγους και ψυχολόγους με ειδίκευση στα θέματα τροφής και τις διατροφικές διαταραχές.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αν και η κατανάλωση καρυδιών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας όλων των αιτιών, δεν έχουν αξιολογηθεί συστηματικά τα δεδομένα σχετικά με τις λιγότερο κοινές αιτίες θανάτου. Διεξήχθη λοιπόν μια συστηματική μελέτη...

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Βιβλία,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς