Τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι από τα πιο συχνά και σοβαρά στην εποχή μ μας. Η “καλή χοληστερόλη” αποτελεί το σύμμαχο μας για την αποφυγή εμφραγμάτων. Μερικες εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και τη διατροφή ας συμβάλλουν να την διατηρούμε ψηλά.
- απώλεια βάρους έως ότου φτάσετε στα επιθυμητά επίπεδα (ιδανικό βάρος)
- χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στη μαγειρική σας ακόμη και όταν πρόκειται για τηγάνισμα
- προσλαμβάνετε μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια
- ιδιαίτερη βοήθεια φαίνεται να προσφέρουν τα μήλα ,το σκόρδο, το ωμό κρεμμύδι, οι κόκκοι ρυζιού και βρώμης
- η κατανάλωση ψαριών και μάλιστα λιπαρών (όπως η σαρδέλα και το σκουμπρί) είναι καλή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ω-3 λιπαρά οξέα
- η βιταμίνη Ε επίσης βοηθά στην αύξηση της HDL
- να καταναλώνετε γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά καθώς επίσης και άπαχα τυριά π.χ. ανθότυρο
- αποφεύγετε τροφές όπως συκώτι, μπέικον, αλλαντικά, λουκάνικα, ζωικό βούτυρο, σοκολάτα
- ο κρόκος του αυγού παρόλο που περιέχει χοληστερόλη έχει βρεθεί ότι βοηθά στην αύξηση και διατήρηση της HDL λόγω της λεκκιθίνης που περιέχει
- μια μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού δείχνει να βοηθά π.χ. ένα ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί την ημέρα
- ρύθμιση τυχόν υπάρχουσας υπερλιπιδαιμίας
Αλλά κυρίως για την άυξηση της HDL διακοπή του καπνίσματος και καθημερινή μέτριας σε ένταση άσκησητουλάχιστον 4-5 χιλιόμετρα βάδισμα σε γρήγορο ρυθμό.
Τέλος ο σωστός διατροφικός προγραμματισμός και γενικότερα ισορροπημένο διαιτολόγιο δρούν καταλυτικά στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος.