Τι μας κουράζει?

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Άρθρα διατροφής / Συμβουλές διατροφής / Τι μας κουράζει?

Οι 12 αιτίες που ίσως δεν είχατε φανταστεί!
Νιώθετε διαρκώς κουρασμένες και συχνά εξουθενωμένες;
Δεν είστε οι μόνες! Η κόπωση είναι ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο οι γυναίκες παραπονιούνται στο γιατρό τους. Τι την προκαλεί; Έχει πολλές αιτίες. Πολλές από αυτές ίσως τις γνωρίζετε, αλλά υπάρχουν και ορισμένες που θα σας εκπλήξουν!

  1. Περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό. Όταν αισθάνεστε δίψα έχετε ήδη χάσει το 2% με 3% των υγρών του σώματός σας (ήπια αφυδάτωση), κάτι που μπορεί να προκαλέσει κούραση ή λήθαργο. Και αν αυτό σας φαίνεται υπερβολικό μάθετε πως μελέτες που έγιναν σε αθλητές έδειξαν ότι ακόμη και η ελάχιστη αφυδάτωση μειώνει την απόδοσή τους.
    Λύση: Προγραμματίστε το κάθε πότε θα πίνετε νερό όπως προγραμματίζετε τα καθημερινά σας γεύματα. Φροντίστε πάντα να υπάρχει δίπλα σας ένα μπουκάλι νερό και βάλτε στόχο να πίνετε κάθε μέρα τουλάχιστον 9 ποτήρια εάν κάνετε καθιστική ζωή και περίπου 12 αν η καθημερινότητα σας περιλαμβάνει αρκετή δραστηριότητα. Κάντε πιο εύγευστο το νερό σας προσθέτοντας του μια φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι και αυξήστε την κατανάλωση του τρώγοντας περισσότερες σούπες, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εφοδιαστείτε με ένα θερμός που θα περιέχει αφεψήματα βοτάνων χωρίς όμως καφεΐνη γιατί όπως και το αλκοόλ αφυδατώνουν. Κάθε φορά που θα πίνετε ένα ποτό ή καφέ πιείτε ένα επιπλέον ποτήρι νερό.
  2. Τα σαββατοκύριακα ή ενίοτε ξυπνάτε κατά το μεσημεράκι. Ακόμη και όταν κοιμάστε αρκετά ή πάρα πολύ, αν ξυπνάτε ή πηγαίνετε για ύπνο σε διαφορετικές ώρες από αυτές που έχετε συνηθίσει το βιολογικό σας ρολόι απορυθμίζεται. Χωρίς να ταξιδέψετε υπερατλαντικά βιώνετε μια κατάσταση jet lag και μπορεί για πολύ ώρα αφότου ξυπνήσετε έχετε μια αίσθηση hangover, να αισθάνεστε νωθρές, παραζαλισμένες ή να είστε ευέξαπτες.
    Λύση: Φροντίστε να κοιμάστε και κυρίως να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα και προσπαθήστε να μην παρεκκλίνετε από το πρόγραμμά σας ούτε τα σαββατοκύριακα. Εάν θέλετε να κοιμηθείτε περισσότερο κάποια νύχτα, μπορείτε να πάτε για ύπνο 20 με 30 λεπτά νωρίτερα, γιατί αυτό θα προκαλέσει λιγότερη δυσαρμονία στον οργανισμό σας.
  3. Τις βραδινές ώρες αφήνετε πολλά και έντονα φώτα αναμμένα: Ο δυνατός τεχνητός φωτισμός μπορεί να διασπάσει την αντίληψη του εγκέφαλου σας σχετικά με το αν είναι μέρα ή νύχτα. Μπερδεύει το βιολογικό σας ρολόι και δεν νιώθετε έγκαιρα την ανάγκη να κοιμηθείτε.
    Λύση: Εάν τα φωτιστικά οροφής στο σαλόνι ή στο υπνοδωμάτιο σας είναι ρυθμιζόμενα, χαμηλώστε τα λίγες ώρες πριν πάτε για ύπνο. Εναλλακτικά ανάψτε ένα πορτατίφ διαβάσματος.
  4. Είστε καθηλωμένες σε ένα γραφείο ή στον καναπέ: Εάν κάθεστε στην ίδια θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα το σώμα σας εξισώνει αυτή τη στατικότητα με το ότι ήρθε η ώρα να πάει για ύπνο. Επίσης όταν το βλέμμα σας είναι προσηλωμένο στην οθόνη του Η/Υ ή της τηλεόρασης, προκαλείται ξηροφθαλμία, τα μάτια κουράζονται και αισθάνεστε γενικότερα κουρασμένες.
    Λύση: Τεντωθείτε και κάντε μια βόλτα να ξεμουδιάσετε, περπατώντας κατά προτίμηση γρήγορα. Κάθε μισή ώρα ή κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλυμάτων ανακουφίστε τα μάτια σας εστιάζοντας το βλέμμα σας σε κάτι που βρίσκεται μακριά. Τα συχνά διαλείμματα από την εργασία ή την τηλεθέαση θα διατηρήσουν το σώμα σας σε εγρήγορση.
  5. Δεν στέκεστε σωστά και περπατάτε τεμπέλικα. Αν η φιγούρα σας είναι σκυφτή και ο βηματισμός σας τεμπέλικος, όχι μόνο μοιάζετε κουρασμένες, αλλά σας δημιουργείται και το αντίστοιχο συναίσθημα. Επίσης όταν οι σπόνδυλοι δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι ολόκληρο το σώμα αναγκάζεται να δουλεύει πιο σκληρά, η πλάτη και οι γοφοί καταπονούνται και αυτό μπορεί να προκαλέσει κούραση αλλά και πόνο.
    Λύση: Ένας γρήγορος τρόπος για να ελέγχετε διαρκώς την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης είναι: είτε κινήστε, είτε στέκεστε, είτε κάθεστε φροντίστε το κεφάλι σας να ευθυγραμμίζεται με το σώμα σας (όχι να προεξέχει προς τα μπροστά), έτσι ώστε τα αυτιά σας να βρίσκονται ευθεία πάνω από τους ώμους σας.
  6. Είστε θύμα της καθημερινής ηχορύπανσης. Ο θόρυβος προκαλεί στρες, γιατί αυξάνει τους παλμούς και την πίεση του αίματος, η αδρεναλίνη ανεβαίνει απότομα, το νευρικό σύστημα στρεσάρεται και τελικά η ενεργητικότητάς σας κατακρημνίζεται. Επίσης η ηχορύπανση είναι στρεσογόνα και κουραστική επειδή δεν μπορείτε πάντοτε να την ελέγχετε. Σας αναγκάζει να καταβάλετε διπλή προσπάθεια προκειμένου αρχικά να αγνοήσετε τους διάφορους θορύβους και μετά να ολοκληρώσετε τη δουλεία σας.
    Λύση: Περιορίστε όσο μπορείτε τα ενοχλητικά ντεσιμπέλ. Ζητήστε από τους συνάδελφους ή τα παιδιά σας να είναι πιο ήσυχοι. Ηχομονώστε παράθυρα και πόρτες, ενώ αν κάποιος θόρυβος δυσκολεύει τον ύπνο σας, εφοδιαστείτε με ωτοασπίδες. Οι βαριές κουρτίνες, η ταπετσαρία και τα επιπλέον χαλιά απορροφούν επίσης τον ήχο.
  7. Πήρατε 2 ή 3 κιλά. Έστω και αυτή η μικρή αύξηση του βάρους σας μπορεί να αποδειχθεί εξουθενωτική. Κουβαλώντας αυτά τα επιπλέον κιλά επιβαρύνεται όχι μόνο το μυοσκελετικό σας σύστημα αλλά και την καρδιά σας, γεγονός που σας κουράζει ακόμη περισσότερο.
    Λύση: Σταματήστε να τρώτε junk food, πολύ λιπαρές τροφές ή τεράστιες ποσότητες γλυκών. Ακολουθείστε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και καταγράψτε καθημερινά για μια εβδομάδα με λεπτομέρεια κάθε τροφή που καταναλώνετε. Ίσως εκπλαγείτε ανακαλύπτοντας πόσο πραγματικά τρώτε. Με κάθε μισό κιλό που θα χάνετε η ζωτικότητα σας θα αυξάνετε.
  8. Πολύ δουλειά, καθόλου παιγνίδι. Μετά την περίφημη ενηλικίωση σας, πασχίζετε να συμπεριφέρεστε διαρκώς ως σοβαρές και υπεύθυνες ενήλικες γυναίκες, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά εξουθενωτικό και να οδηγήσει ακόμη και σε ήπια μορφή κατάθλιψης. Η ρουτίνα, η μονοτονία και η ανία καταγράφονται από το σώμα σας ως κούραση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε πως ο εγκέφαλος σας χρειάζεται ευχάριστες ανάπαυλες.
    Λύση: Αντιμετωπίστε το κεφάλαιο διασκέδαση σοβαρά! Κατά τη διάρκεια της μέρας σας αυξήστε τις δραστηριότητες που σας χαρίζουν ευχαρίστηση. Ανοίξτε όλα τα e-mail που σας στέλνουν οι φίλοι σας, προωθήστε τα και σε άλλους, ξεφυλλίστε ένα περιοδικό, τηλεφωνείστε σε ένα φίλο, παίξτε με τα παιδιά σας, ακούστε ένα καινούριο CD το στο αυτοκίνητο την ώρα του μποτιλιαρίσματος. Αποκτήστε ένα καινούριο χόμπι και σπαταλήστε λίγο χρόνο για να ονειρευτείτε ακόμη και με ανοιχτά τα μάτια. Τα μικρά διαλείμματα θα κάνουν την καθημερινότητα σας λιγότερο μονότονη και θα σας πλημμυρίσουν με ζωντάνια.
  9. Στερείστε το φυσικό φως: Εάν στους χώρους που κινείστε δεν υπάρχει αρκετό φυσικό φως, το σώμα σας μπαίνει σε διαδικασία ύπνου. Έτσι ακόμη και αν δεν έχετε πολύ δουλειά μπορεί να αισθάνεστε ατονία ή να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, καταστάσεις που επιδεινώνονται από παράγοντες όπως ο κακός εξαερισμός, το κάπνισμα, ο θόρυβος, και η ακτινοβολία των Η/Υ.
    Λύση: Αποδράστε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ή όταν είστε πολύ κουρασμένες, για ένα δεκάλεπτο περίπατο έξω. Το έντονο φυσικό φως θα σας αναζωογονήσει. Βγείτε έξω ακόμη και αν έχει συννεφιά ή προσπαθήστε να βρεθείτε για λίγα λεπτά κοντά σε ένα παράθυρο ή σε ένα εσωτερικό χώρο που λούζεται από το φως της μέρας.
  10. Γυμνάζεστε κάθε μέρα: Η γυμναστική είναι απαραίτητη αλλά το να ασκείστε έντονα καθημερινά ίσως αποδειχθεί εξαντλητικό, ειδικά εάν είστε αρχάριες ή προσπαθείτε να ανακτήσετε την φόρμα σας.
    Λύση: Αρχίστε να γυμνάζεστε μέρα παρά μέρα, αλλά μην σταματήσετε τη γυμναστική για περισσότερες από 2 ημέρες στη σειρά διότι είναι πιθανό να εγκαταλείψετε εντελώς τη συνήθεια να ασκήστε.
  11. Κάνετε σοβαρά διατροφικά λάθη. Τρώτε ελάχιστα ή μόνο μία φορά την ημέρα, παρακάμπτετε το πρωινό ή αρκείστε σε έναν καφέ ή ένα χυμό, ξεκινάτε αυστηρές ή πρωτεϊνικές δίαιτες που σας έχουν συστήσει φίλες… Με λίγα λόγια είτε αποκλείετε από τη διατροφή σας απαραίτητες τροφές με αποτέλεσμα να αισθάνεστε εξάντληση και να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, είτε στερείτε στον οργανισμό σας τη σταδιακή πρόσληψη θερμίδων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα ο μεταβολικός σας ρυθμός, αλλά και άλλες σωματικές λειτουργίες να ατονούν.
    Λύσεις:
    Μάθετε να τρώτε σαν παιδί. Τρώγοντας όταν πεινάτε και σταματώντας όταν χορτάσετε θα έχετε άφθονη ενεργητικότητα, αν όμως αγνοείτε τα σημάδια του σώματός σας πως ήρθε η ώρα για «ανεφοδιασμό» η ενέργεια σας θα εξασθενίσει.
    Μη φοβάστε να αλλάξετε το διατροφικό σας πρόγραμμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πείνα κάθε 4 ώρες. Για να εντοπίσετε εάν είναι καλύτερο για εσάς να τρώτε 3 μεγάλα γεύματα την ημέρα ή 6 μικρά, δοκιμάστε το ένα και μετά το άλλο. Μέσα σε λίγες μέρες θα ξέρετε τι σας ταιριάζει.
    Μην τρώτε υπερβολικά λίγο. Οι περισσότερες δραστήριες γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν το βάρος τους με περίπου 2.000 θερμίδες ανά μέρα, αλλά νομίζουν ότι δικαιούνται πολύ λιγότερες.
    Εάν πρέπει να χάσετε βάρος μην ακολουθείτε οποιαδήποτε δίαιτα πέφτει στα χέρια σας. Συμβουλευτείτε κάποιον διαιτολόγο ο οποίος θα σχεδιάσει ειδικά για εσάς ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
    Αποφύγετε τα μεγάλα και πλούσια σε λιπαρά γεύματα. Τα λίπη μένουν στο στομάχι για περισσότερο χρόνο, κρατώντας το αίμα μακριά από τον εγκέφαλο, τους μύες και τους άλλους ιστούς, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε νωθρές για περισσότερες από 6 ώρες.
    Η πρωτεΐνη διεγείρει την παράγωγη της ντοπαμίνης που μας κρατά σε εγρήγορση, ενώ οι υδατάνθρακες ευνοούν την απελευθέρωση της σεροτονίνης, μιας χαλαρωτικής εγκεφαλικής χημικής ουσίας. Κόψτε, λοιπόν, τη συνήθεια να τρώτε λίγο ψωμί, κάθε φορά που θέλετε να φάτε κάτι για να «στυλωθείτε». Πιείτε καλύτερα λίγο γάλα ή φάτε ένα γιαούρτι, ένα κομμάτι κρέας, σολομό, τυρί ή ένα αυγό.
    Το πρωί να τρώτε πάντοτε μία στερεά τροφή. Εάν δεν πεινάτε πιθανότατα φάγατε πολύ το προηγούμενο βράδυ, κάτι που επίσης είναι λάθος. Προτιμείστε ένα πρωινό που θα συνδυάζει πρωτεΐνες με υδατάνθρακες (δημητριακά με γάλα ή ένα αυγό με μία φέτα σταρένιο ψωμί ολικής αλέσεως, ένα energy bar) γιατί έτσι θα εξασφαλίσετε σταθερή απελευθέρωση της ενέργειας σας. Οι υδατάνθρακες θα χρησιμοποιηθούν γρήγορα από τον οργανισμό σαςπλημμυρίζοντας σας με ενέργεια, ενώ οι πρωτεΐνες θα παραμείνουν στο στομάχι για περισσότερο χρόνο και θα σας χαρίσουν αντοχή.
    Κάθε μέρα καταναλώστε τουλάχιστον μία τροφή πλούσια σε σίδηρο, ακόμη και αν δεν έχετε χαμηλό σίδηρο (σιδηροπενία). Ο σίδηρος βοηθά την μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς οπότε φροντίστε καθημερινά να τρώτε κάτι από τα παρακάτω: αυγό, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, στρείδια, μύδια, μπρόκολοα, μελιτζάνες, σπανάκι ή σταφίδες, αποξηραμένα βερίκοκα, όσπρια και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο.
  12. Η διαρκής κούραση μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου ιατρικού προβλήματος. Η ξαφνική και ανεξήγητη κόπωση μπορεί να οφείλεται στις διακυμάνσεις των αναπαραγωγικών ορμονών κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, πριν την περίοδο ή κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και σε μία ίωση ή πολλές αλλεπάλληλες αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει εξασθενήσει. Αν δεν είναι παροδική ενδέχεται να αποτελεί σύμπτωμα ασθενειών όπως οι: σιδηροπενική αναιμία, υπόταση, υποθυρεοειδισμός, αρρύθμιστος διαβήτης, υπνική άπνοια, οφθαλμολογικά προβλήματα και σπανιότερα καρκίνου ή καρδιοπάθειας.
    Λύση: Εάν νιώθετε εξουθενωμένες για περισσότερο από 15 μέρες παρά το ότι κοιμάστε αρκετά, τρώτε σωστά και δεν είστε ιδιαίτερα στρεσαρισμένες ή κουρασμένες από τις καθημερινές σας υποχρεώσεις απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρός σας. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και αν η κόπωση εμφανιστεί ξαφνικά και εντελώς αδικαιολόγητα. Ωστόσο έστω και αν οι ρυθμοί ζωής σας δικαιολογούν την παρατεταμένη εξάντληση σας μην επαναπαυτείτε! Ακόμη και αν δεν οφείλεται σε ιατρικό πρόβλημα, αν δεν δραστηριοποιηθείτε άμεσα κάποια στιγμή θα αρρωστήσετε.
    Για άμεση αναζωογόνηση!
    Αρχίστε να κάνετε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σας
    Μυρίστε δυόσμο ή πιείτε ένα αφέψημα δυόσμου.
    Κοιτάξτε για λίγη ώρα ένα αντικείμενο με ζωηρό κόκκινο χρώμα.
    Πιείτε κάτι κρύο. Θα έχει την ίδια αναζωογονητική επίδραση με το να ρίξετε λίγο δροσερό νερό στο πρόσωπό σας και δεν θα χρειαστεί να χαλάσετε το μακιγιάζ σας

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Στο κέντρο μας παρέχουμε υπηρεσίες για όλες τις κατηγορίες τροφικών διαταραχών.

Κλινική Διατροφή

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Διατροφικές Διαταραχές

Ρύθμιση Βάρους

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Άσκηση - Αθλητική Διατροφή

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε Ομάδες

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγιεινά δεν χρειάζεται να είναι.

Ή μπορείς να κλείσεις ραντεβού συμπληρώνοντας τη φόρμα παρακάτω:

Σχετικά με εμάς

Η επιστημονική ομάδα του θεραπευτικού κέντρου ΝΟΥΣ αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς διατροφολόγους-διαιτολόγους και ψυχολόγους με ειδίκευση στα θέματα τροφής και τις διατροφικές διαταραχές.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί: θρεπτική και αντιφλεγμονώδης τροφή Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (nuts and seeds) αποτελούν καίριο κομμάτι του παζλ της Μεσογειακής διατροφής (Mediterranean diet) ως καθημερινά συνιστώμενη, εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεϊνης και ευεργετικών λιπαρών οξέων....

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Βιβλία,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς

Κλείσε Ραντεβού

    This will close in 29 seconds

      This will close in 29 seconds