Υδατάνθρακες και αθλητισμός

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Άρθρα διατροφής / Υδατάνθρακες και αθλητισμός

Τι είναι οι υδατάνθρακες;

Οι υδατάνθρακες είναι σύνθετες οργανικές ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και νερό και μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λίπη αποτελούν τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε από την τροφή. Οι υδατάνθρακες, των οποίων το όνομα προέκυψε από τη σύνθεση των λέξεων ύδωρ + άνθρακας, αποτελούν το κύριο και προτιμότερο καύσιμο όλων των ζώντων οργανισμών. Παρέχουν άμεσα ενέργεια για να διατηρηθούμε στη ζωή και να επιτελέσουμε όλες τις κυτταρικές και οργανικές μας λειτουργίες, όπως είναι η εγκεφαλική λειτουργία, η διατήρηση της ακεραιότητας του κεντρικού νευρικού συστήματος και η κίνηση των μυών.

 

Πόσο απαραίτητοι είναι οι υδατάνθρακες στη αθλητική μας απόδοση;

Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό καύσιμο για τους μύες, αλλά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί κυρίως υδατάνθρακες αλλά και λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο οι υδατάνθρακες έχουν τον καθοριστικό ρόλο στην απόδοση. Όταν οι αποθήκες των υδατανθράκων δηλαδή το μυϊκό γλυκογόνο και το ηπατικό γλυκογόνο είναι περιορισμένες, τότε μειώνεται η απόδοση σε παρατεταμένη άσκηση.

Το γλυκογόνο είναι μια εύκολα κινητοποιούμενη μορφή αποθήκης υδατανθράκων στα περισσότερα κύτταρα, με την πλειοψηφία να αποθηκεύεται στους σκελετικούς μύες (περίπου 400 g) και μια μικρότερη ποσότητα να βρίσκεται στα ηπατοκύτταρα (περίπου 100 g). Το γλυκογόνο είναι ένας πολυσακχαρίτες. Αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες μόρια γλυκόζης που σχηματίζουν διακλαδισμένες αλυσίδες. Ο μεταβολισμός του μυϊκού γλυκογόνου επιταχύνεται ειδικά όταν η ένταση της άσκησης φτάνει πάνω από το 75% της VO2max, όπου οι υδατάνθρακες είναι το κύριο υπόστρωμα παραγωγής ενέργειας.

Για παράδειγμα ένας άνδρας 75 κιλών έχει αποθηκευμένες περίπου 1800 θερμίδες (Kcals) γλυκογόνου, δηλαδή άμεσης πηγής ενέργειας. Η εξάντληση του μυϊκού γλυκογόνου προκαλεί κόπωση, μείωση της έντασης της άσκησης και μειωμένη συγκέντρωση του αθλητή. Έρευνες έχουν δείξει ότι αθλητές με γεμάτες αποθήκες μυϊκού γλυκογόνου, είχαν 2% έως 3% καλύτερη απόδοση και 20% περισσότερη αντοχή σε άσκηση με διάρκεια μεγαλύτερη από 1 ώρα. Τέτοια αθλήματα είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το κολύμπι, το χόκεϊ επί πάγου και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Επομένως, φόρτισε τις αποθήκες γλυκογόνου σου για να κερδίσεις!

 

Ποια είναι η μέθοδος φόρτισης των αποθηκών γλυκογόνου;

Η μέθοδος φόρτισης των αποθηκών γλυκογόνου, δηλαδή με πιο απλά λόγια των αποθηκών υδατανθράκων, ξεκινάει 6 μέρες πριν τον αγώνα και αποσκοπεί στο να γεμίσουν πλήρως οι αποθήκες αυτές. Είναι απαραίτητη η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων, ειδικότερα σύνθετων υδατανθράκων.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται με την πιο κλασσική να είναι η παρακάτω:

Μέρες πριν τον αγώνα Διάρκεια άσκησης Πρόσληψη Υδατανθράκων
6 90 Λεπτά 5 g/Kg/day
5 40 Λεπτά 6 g/Kg/day
4 40 Λεπτά 7 g/Kg/day
3 20 Λεπτά 8 g/Kg/day
2 20 Λεπτά 9 g/Kg/day
1 Ξεκούραση 10 g/Kg/day

 

 

Βιβλιογραφία

Areta JL, Hopkins WG. Skeletal muscle glycogen content at rest and during endurance exercise in humans: a meta-analysis. Sports Med. 2018;48(9):2091–102.

Jeukendrup, A., Brouns, F. J. P. H., Wagenmakers, A. J. M., & Saris, W. H. M. (1997). Carbohydrate-electrolyte feedings improve 1 h time trial cycling performance. International journal of sports medicine18(02), 125-129.

Murray B, Rosenbloom C. Fundamentals of glycogen metabolism for coaches and athletes. Nutr Rev. 2018;76(4):243–59.

Saltin B, Karlsson J. Muscle glycogen utilization during work of diferent intensities. In: Pernow B, Saltin B, editors. Muscle metabolism during exercise. New York: Plenum pub; 1971. p. 289–99.

 

 

Ηλίας Μποτσιφάρας
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
MSc στην Αθλητική Διατροφή

 

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Στο κέντρο μας παρέχουμε υπηρεσίες για όλες τις κατηγορίες τροφικών διαταραχών.

Κλινική Διατροφή

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Διατροφικές Διαταραχές

Ρύθμιση Βάρους

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Άσκηση - Αθλητική Διατροφή

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε Ομάδες

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγιεινά δεν χρειάζεται να είναι.

Ή μπορείς να κλείσεις ραντεβού συμπληρώνοντας τη φόρμα παρακάτω:

Σχετικά με εμάς

Η επιστημονική ομάδα του θεραπευτικού κέντρου ΝΟΥΣ αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς διατροφολόγους-διαιτολόγους και ψυχολόγους με ειδίκευση στα θέματα τροφής και τις διατροφικές διαταραχές.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί: θρεπτική και αντιφλεγμονώδης τροφή Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (nuts and seeds) αποτελούν καίριο κομμάτι του παζλ της Μεσογειακής διατροφής (Mediterranean diet) ως καθημερινά συνιστώμενη, εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεϊνης και ευεργετικών λιπαρών οξέων....

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Βιβλία,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς

Κλείσε Ραντεβού

    This will close in 29 seconds

      This will close in 29 seconds