Αν και είναι πλέον διαδεδομένο, ότι τα μακαρόνια ‘παχαίνουν’, στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Πιο συγκεκριμένα, τα ζυμαρικά βρίσκονται στη βάση της διατροφικής Μεσογειακής πυραμίδας, και μια κατανάλωση με μέτρο δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε στην υγεία ούτε στην επιβάρυνση της σιλουέτας σας.
Αυτό σημαίνει πως 2-3 φορές ανά εβδομάδα, ως συνοδευτικό κάποιας πρωτεϊνούχας τροφής, τα ζυμαρικά αυτής της μορφής, εντάσσονται πλήρως σε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο. Καλύπτουν εξαιρετικά τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε υδατάνθρακες (50-55%), ενώ δεν τον επιβαρύνουν με λιπαρά, χοληστερίνη και νάτριο.
Ίσως μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο γαρνίρισμα του πιάτου (σάλτες, κρέμα γάλακτος, βούτυρο), διότι αυτό μπορεί να το απογειώσει θερμιδικά, όπως άλλωστε σε λιπαρά και αλάτι.
Θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία:
Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών), φώσφορο, πρωτεϊνες και βιταμίνες Β, ενώ περιέχουν ίχνη λίπους, χοληστερόλης και νατρίου.
Οι πρωτεϊνες που περιέχουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και έυπεπτες, σημαντικό για τη διατροφή βρεφών και παιδιών μιας και βοηθούν στην ανάπτυξη, αλλά και σε ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
Οι φυτοστερόλες που περιέχουν βοηθούν στη μείωση στης χοληστερόλης του αίματος, ενώ το μεγάλο ποσοστό της τρυπτοφάνης που περιέχουν συμβάλλει στη καλή ψυχολογική διάθεση.
Σύμφωνα με μελέτες τα ζυμαρικα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, των ωοθηκών και του στόματος, ενώ δρουν ευεργετικέςς και στο κασρδιαγγειακό σύστημα, κυρίως λόγω των φυτοοιστρογόνων και του φυλικού οξέος που περιέχουν σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες.
Συνδυάστε τα λοιπόν με ψάρι (βλέπε συνταγη για βίδες με σολωμό) & κρέας ή λαχανικά & τυρί, αλλά αποφύγετε τις κρέμες γάλακτος & τις μεγάλες ποσότητες λαδιού, βουτύρου ή άλλου λίπους.