Πολλά παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας λόγω πχ αλλεργικών γονέων ή εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας σε πολύ νεαρή ηλικία.
Στα παιδιά αυτά προσπαθούμε μέσα από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας.
Εισαγωγή στερεάς τροφής σε παιδιά ηλικίας 6-9 μηνών.
Πριν την εισαγωγή νέων τροφών σε ένα βρέφος, είναι σημαντική η γνώση του πιθανού ιστορικού τροφικής αλλεργίας των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης τροφικής αλλεργίας στο βρέφος, συνίσταται η αποφυγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιό του μέχρι της ηλικίας των 6 μηνών, όπου το γαστρενερικό και ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους είναι πιο ώριμο. Ακόμα σημαντική είναι η σταδιακή και μεμονωμένη εισαγωγή νέων τροφίμων στη δίαιτα, ώστε να είναι και εύκολη η αναγνώριση συμπτωμάτων αλλεργίας και η αποκωδικοποίηση του υπεύθυνου τροφίμου.
Πρέπει γενικά κάθε πρώτη προσπάθεια εισαγωγή νέας τροφής στο διαιτολόγιο του παιδιού να γίνεται πρωϊνές ώρες, ώστε να υπάρχει χρόνος για παρακολούθηση ανάπτυξης πιθανών συμπτωμάτων αλλεργίας. Φαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος για απόκτηση ανοχής σε ένα τρόφιμο είναι αρχικά να προσφέρεται μικρή μερίδα η οποία σταδιακά αυξάνει. Σε περίπτωση που το βρέφος εμφανίζει συμπτώματα αλλεργίας, πρέπει να σταματήσει η χορήγηση της νέας τροφής και να γίνει άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο ή τον αλλεργιολόγο.
Σε παιδιά με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό τροφικής αλλεργίας συνίσταται η χορήγηση μιας νέας τρόφης κάθε 6-7 ημέρες, σε αντίθεση με παιδιά χωρίς ιστορικό που η εισαγωγή κάθε νέας τροφής μπορεί να γίνεται σε συχνότητα 2-3 ημερών.
Τέλος μείγματα τροφίμων, όπως χυμοί φρούτων και λαχανικών, θα πρέπει αν χορηγούνται μόνο εφόσον έχει δοκιμασθεί κάθε συστατικό του μείγματος μεμονωμένα.
Παρότι υπάρχουν γενικές συστάσεις για τη σειρά εισαγωγής νέων τροφίμων στη διατροφή του παιδιού, πάντα θα πρέπει να υπάρχει κατά νού ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και μπορεί να αντιδράσει σε οποιοδήποτε τρόφιμο, ακόμα και αν θεωρείται γενικά “χαμηλής αλεργιογονικότητας”.
Στα πρώτα στάδια ζωής τα τρόφιμα χορηγούνται συνήθως σε μορφή κρέμας ή πουρέ, ενώ καλό είναι να δίδονται πρώτα σε μαγειρεμένη μορφή πχ βρασμένα λαχανικά ή φρούτα βρασμένα, και έπειτα ωμά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στην περίπτωση έτοιμων προπαρασκευασμένων γευμάτων για βρέφη, δίοτι δύναται να περιέχουν “κρυμμένα” τρόφιμα ικανά να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα κρέμες λαχανικών που περιέχουν βούτυρο από αγελαδινό γάλα.