Πρόληψη τροφικής αλλεργίας σε βρέφη

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Άρθρα διατροφής / Συμβουλές διατροφής / Πρόληψη τροφικής αλλεργίας σε βρέφη

Τροφική αλλεργία στην παιδική ηλικία

Οι τροφικές αλλεργίες (food allergies) είναι ανεπιθύμητες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε εν γένει αβλαβή αντιγόνα που περιέχονται στις καταναλισκώμενες τροφές (food antigens). Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και στα βρέφη ή νήπια:

  • Σχεδόν 3% των μικρών παιδιών στις ΗΠΑ εμφανίζουν τροφική αλλεργία κατά το πρώτο έτος της ζωής.
  • Το ήμισυ αυτών (για την ακρίβεια το 53%) αναπτύσσουν ανεπιθύμητη αντίδραση στο αγελαδινό γάλα.

Πολλά παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας, για παράδειγμα λόγω αλλεργικών γονέων ή σε συσχέτιση με την εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας σε πολύ νεαρή ηλικία. Στα παιδιά αυτά προσπαθούμε να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας, μέσα από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Εισαγωγή στερεάς τροφής σε παιδιά ηλικίας 6-9 μηνών

Πριν την εισαγωγή νέων τροφών σε ένα βρέφος, είναι σημαντική η γνώση του πιθανού ιστορικού τροφικής αλλεργίας των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης τροφικής αλλεργίας, συνιστάται η αποφυγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, όπου το γαστρεντερικό και ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πιο ώριμο, συν τις άλλοις σε συνέχεια του συνιστώμενου αποκλειστικού θηλασμού (exclusive breastfeeding) για 6 μήνες. Ακόμα σημαντική είναι η σταδιακή και μεμονωμένη εισαγωγή νέων τροφίμων στη δίαιτα, ώστε να είναι εύκολη η αναγνώριση συμπτωμάτων αλλεργίας και η αποκωδικοποίηση του υπεύθυνου τροφίμου.

 Βασικά σημεία προσοχής κατά την εισαγωγή νέας τροφής στο βρέφος είναι τα εξής:

  • Γενικά, κάθε πρώτη προσπάθεια εισαγωγής νέας τροφής στο διαιτολόγιο του παιδιού πρέπει να γίνεται πρωϊνές ώρες, ώστε να υπάρχει χρόνος για παρακολούθηση ανάπτυξης πιθανών συμπτωμάτων αλλεργίας.
  • Πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη εισαγωγή δύο ή περισσότερων νέων τροφών την ίδια ημέρα.
  • Φαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος για απόκτηση ανοχής σε ένα τρόφιμο είναι αρχικά να προσφέρεται μικρή μερίδα η οποία σταδιακά αυξάνει. Σε περίπτωση που το βρέφος εμφανίζει συμπτώματα αλλεργίας, πρέπει να σταματήσει η χορήγηση της νέας τροφής και να γίνει άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο ή τον αλλεργιολόγο.
  • Σε παιδιά με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό τροφικής αλλεργίας συνιστάται η χορήγηση μιας νέας τροφής κάθε 6-7 ημέρες, σε αντίθεση με παιδιά χωρίς ιστορικό που η εισαγωγή κάθε νέας τροφής μπορεί να γίνεται σε συχνότητα 2-3 ημερών.
  • Συνήθη τρόφιμα που ενοχοποιούνται για τροφικές αλλεργίες στα παιδιά (food allergies in children) αλλά και εν γένει, είναι το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, η σόγια, οι ξηροί καρποί (ιδίως τα φιστίκια και συνεπώς και το φυστικοβούτυρο), τα ψάρια και τα οστρακοειδή.
  • Μείγματα τροφίμων, όπως χυμοί φρούτων και λαχανικών, θα πρέπει αν χορηγούνται μόνο εφόσον έχει δοκιμασθεί κάθε συστατικό του μείγματος μεμονωμένα.
  • Στα πρώτα στάδια ζωής τα τρόφιμα χορηγούνται συνήθως σε μορφή κρέμας ή πουρέ, ενώ καλό είναι να δίδονται πρώτα σε μαγειρεμένη μορφή, δηλαδή πρώτα βρασμένα λαχανικά ή φρούτα βρασμένα, και έπειτα ωμά.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στην περίπτωση έτοιμων προπαρασκευασμένων γευμάτων για βρέφη, διότι δύναται να περιέχουν “κρυμμένα” τρόφιμα ικανά να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα κρέμες λαχανικών που περιέχουν βούτυρο από αγελαδινό γάλα.

Παρότι υπάρχουν γενικές συστάσεις για τη σειρά εισαγωγής νέων τροφίμων στη διατροφή του παιδιού, πάντα θα πρέπει να υπάρχει κατά νου ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και μπορεί να αντιδράσει σε οποιοδήποτε τρόφιμο ακόμα και αν θεωρείται γενικά “χαμηλής αλλεργιογονικότητας” (low allergen food).

 

Πηγές:

 

Αιμιλία Βασιλοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος, Ψυχολόγος

Επίκουρη Καθηγήτρια ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Στο κέντρο μας παρέχουμε υπηρεσίες για όλες τις κατηγορίες τροφικών διαταραχών.

Κλινική Διατροφή

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Διατροφικές Διαταραχές

Ρύθμιση Βάρους

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Άσκηση - Αθλητική Διατροφή

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε Ομάδες

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγιεινά δεν χρειάζεται να είναι.

Ή μπορείς να κλείσεις ραντεβού συμπληρώνοντας τη φόρμα παρακάτω:

Σχετικά με εμάς

Η επιστημονική ομάδα του θεραπευτικού κέντρου ΝΟΥΣ αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς διατροφολόγους-διαιτολόγους και ψυχολόγους με ειδίκευση στα θέματα τροφής και τις διατροφικές διαταραχές.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί: θρεπτική και αντιφλεγμονώδης τροφή Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (nuts and seeds) αποτελούν καίριο κομμάτι του παζλ της Μεσογειακής διατροφής (Mediterranean diet) ως καθημερινά συνιστώμενη, εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεϊνης και ευεργετικών λιπαρών οξέων....

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Βιβλία,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς

Κλείσε Ραντεβού

    This will close in 29 seconds

      This will close in 29 seconds