Πρόληψη τροφικής αλλεργίας σε βρέφη

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Διατροφικά Οφέλη / Συμβουλές διατροφής / Πρόληψη τροφικής αλλεργίας σε βρέφη

Πολλά παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας λόγω πχ αλλεργικών γονέων ή εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας σε πολύ νεαρή ηλικία.

Στα παιδιά αυτά προσπαθούμε μέσα από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας.
Εισαγωγή στερεάς τροφής σε παιδιά ηλικίας 6-9 μηνών.

Πριν την εισαγωγή νέων τροφών σε ένα βρέφος, είναι σημαντική η γνώση του πιθανού ιστορικού τροφικής αλλεργίας των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης τροφικής αλλεργίας στο βρέφος, συνίσταται η αποφυγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιό του μέχρι της ηλικίας των 6 μηνών, όπου το γαστρενερικό και ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους είναι πιο ώριμο. Ακόμα σημαντική είναι η σταδιακή και μεμονωμένη εισαγωγή νέων τροφίμων στη δίαιτα, ώστε να είναι και εύκολη η αναγνώριση συμπτωμάτων αλλεργίας και η αποκωδικοποίηση του υπεύθυνου τροφίμου.

Πρέπει γενικά κάθε πρώτη προσπάθεια εισαγωγή νέας τροφής στο διαιτολόγιο του παιδιού να γίνεται πρωϊνές ώρες, ώστε να υπάρχει χρόνος για παρακολούθηση ανάπτυξης πιθανών συμπτωμάτων αλλεργίας. Φαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος για απόκτηση ανοχής σε ένα τρόφιμο είναι αρχικά να προσφέρεται μικρή μερίδα η οποία σταδιακά αυξάνει. Σε περίπτωση που το βρέφος εμφανίζει συμπτώματα αλλεργίας, πρέπει να σταματήσει η χορήγηση της νέας τροφής και να γίνει άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο ή τον αλλεργιολόγο.

Σε παιδιά με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό τροφικής αλλεργίας συνίσταται η χορήγηση μιας νέας τρόφης κάθε 6-7 ημέρες, σε αντίθεση με παιδιά χωρίς ιστορικό που η εισαγωγή κάθε νέας τροφής μπορεί να γίνεται σε συχνότητα 2-3 ημερών.

Τέλος μείγματα τροφίμων, όπως χυμοί φρούτων και λαχανικών, θα πρέπει αν χορηγούνται μόνο εφόσον έχει δοκιμασθεί κάθε συστατικό του μείγματος μεμονωμένα.

Παρότι υπάρχουν γενικές συστάσεις για τη σειρά εισαγωγής νέων τροφίμων στη διατροφή του παιδιού, πάντα θα πρέπει να υπάρχει κατά νού ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και μπορεί να αντιδράσει σε οποιοδήποτε τρόφιμο, ακόμα και αν θεωρείται γενικά “χαμηλής αλεργιογονικότητας”.

Στα πρώτα στάδια ζωής τα τρόφιμα χορηγούνται συνήθως σε μορφή κρέμας ή πουρέ, ενώ καλό είναι να δίδονται πρώτα σε μαγειρεμένη μορφή πχ βρασμένα λαχανικά ή φρούτα βρασμένα, και έπειτα ωμά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στην περίπτωση έτοιμων προπαρασκευασμένων γευμάτων για βρέφη, δίοτι δύναται να περιέχουν “κρυμμένα” τρόφιμα ικανά να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα κρέμες λαχανικών που περιέχουν βούτυρο από αγελαδινό γάλα.

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Στο κέντρο μας παρέχουμε υπηρεσίες για όλες τις κατηγορίες τροφικών διαταραχών.

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Ρύθμιση Βάρους

Διατροφικές Διαταραχές

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Άσκηση

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε ομάδες

Παθολογικές Καταστάσεις

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγιεινά δεν χρειάζεται να είναι.

Σχετικά με εμάς

Η επιστημονική ομάδα του θεραπευτικού κέντρου ΝΟΥΣ αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς διατροφολόγους-διαιτολόγους και ψυχολόγους με ειδίκευση στα θέματα τροφής και τις διατροφικές διαταραχές.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αν και η κατανάλωση καρυδιών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας όλων των αιτιών, δεν έχουν αξιολογηθεί συστηματικά τα δεδομένα σχετικά με τις λιγότερο κοινές αιτίες θανάτου. Διεξήχθη λοιπόν μια συστηματική μελέτη...

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Βιβλία,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς