Ζύμη για πίτσα με αλεύρι ολικής αλέσεως ή ζέας
Ζύμη για πίτσα με αλεύρι ολικής αλέσεως ή ζέας
Υλικά
500 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως ή ζέας 320 ml χλιαρό νερό
25 γρ νωπή μαγιά ή 1 φακελλάκι ξηρή
½ κ.γλ ζάχαρη μαύρη
1κ.σ ελαιόλαδο
1 ½ κ.γλ αλάτι
Λίγο καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι 2. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. 3. Σκεπάζουμε και περιμένουμε να αφρίσει η επιφάνεια του νερού (περίπου 10 λεπτά)
4. Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά στο αλεύρι, το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο
5. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω. Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ.
6. Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντάς τη.
7. Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
8. Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα στο φούρνο στους 37oC.
9. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
10. Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 40 εκ. περίπου η καθε μία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή.
11. Περιμετρικά δημιουργούμε αυλάκι.
12. Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.
Η ζύμη για πίτσα, διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.
Πρόταση σερβιρίσματος
Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;
Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!
H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!
Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγιεινά δεν χρειάζεται να είναι.
Ή μπορείς να κλείσεις ραντεβού συμπληρώνοντας τη φόρμα παρακάτω:
Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου
Περισσότερες Συνταγές και Tips
Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνεις τις καινούριες μας συνταγές και διατροφικά tips
Βιβλία,
Νοστιμιές Μεσογειακές
Χωρίς Αυγό,
Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)
Χωρίς Ξηρούς καρπούς
Συμβουλές διατροφής
Ρωτήσατε, Απαντήσαμε!
Τι να φάω το Πάσχα;
Από τη νηστεία στο Πασχαλινό τραπέζι Το Πάσχα αποτελεί χαρμόσυνη γιορτή εκτός διατροφικής ρουτίνας, και κατά βάση δεν επιδρά σημαντικά στον διατροφικό στόχο κάποιου αφού “χάνεται” στις 365 μέρες του χρόνου, ωστόσο ενέχει: υπέρμετρη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών λόγω...
Κάνε την αρχή με διατροφή
Αλλαγή στη διατροφή – Το τίμημα της αναβλητικότητας Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής επιτάσσουν διαχείριση προτεραιότητων στον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο. Συνήθεις προτεραιότητες αποτελούν τα παιδιά, η εργασία, η καθαριότητα και η σίτιση, ενώ σημαντικές προτεραιότητες που συχνά...
BCAA ή αλλιώς διακλαδισμένα αμινοξέα
Χημικά Χαρακτηριστικά Η λευκίνη, η ισολευκίνη και η βαλίνη είναι απαραίτητα αμινοξέα που προσλαμβάνονται από τη διατροφή και ονομάζονται αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA). Πιστεύεται ότι τα BCAA είναι θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και...
Παχυσαρκία σε παιδιά και ενήλικες
Παχυσαρκία: κόστος για την ατομική και δημόσια υγεία Η παχυσαρκία (obesity) δεν αποτελεί απλώς ένα πρόβλημα διαχείρισης του σωματικού βάρους με αισθητικό αντίκτυπο ή αποκλειστική ευθύνη του παχύσαρκου ατόμου, αλλά είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που ενέχει αρνητικές...
Υδατάνθρακες και αθλητισμός
Τι είναι οι υδατάνθρακες; Οι υδατάνθρακες είναι σύνθετες οργανικές ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και νερό και μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λίπη αποτελούν τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε από την τροφή. Οι υδατάνθρακες, των οποίων το...
Φυτικές ίνες – Οφέλη για την υγεία
Είναι γνωστό ότι η πρόσληψη φυτικών ινών παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μέση πρόσληψη ινών σε παιδιά και ενήλικες των ΗΠΑ είναι κάτω από το μέσο όρο των συνιστώμενων επιπέδων. Τα άτομα με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών...