Τι να φάω το Πάσχα;

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Άρθρα διατροφής / Τι να φάω το Πάσχα;

 Από τη νηστεία στο Πασχαλινό τραπέζι

Το Πάσχα αποτελεί χαρμόσυνη γιορτή εκτός διατροφικής ρουτίνας, και κατά βάση δεν επιδρά σημαντικά στον διατροφικό στόχο κάποιου αφού “χάνεται” στις 365 μέρες του χρόνου, ωστόσο ενέχει:

  • υπέρμετρη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών λόγω κρεατοφαγίας
  • κατανάλωση αλκοόλ
  • γλυκά στο Πασχαλινό τραπέζι, ή και πολλές φορές την ημέρα
  • μειωμένη φυσική δραστηριότητα, αφού εύλογα γευματίζουμε και κοινωνικοποιούμαστε καθιστοί στο τραπέζι, απέχοντας από την συνήθη καθημερινή κινητικότητα στα πλαίσια της εργασίας και των υποχρεώσεων.

Δεν απασχολεί τόσο η αυξημένη θερμιδική πρόσληψη 2-3 ημερών που μπορεί ολίγον τι να αυξήσει το σωματικό βάρος, όσο η απότομη μετάβαση σε τούτα τα λουκούλεια γεύματα από τη νηστεία, που δύναται να οδηγήσει σε:

  • Δυσφορία και γαστρεντερικές διαταραχές
  • Αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος
  • Αυξημένη χοληστερόλη
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

ιδίως εάν το άτομο έχει ήδη εγκαθιδρυμένα προβλήματα υγείας, υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία. Ωστόσο, υπάρχουν πρακτικές διατροφικές λύσεις που διασφαλίζουν για εμάς ένα χαρούμενο Πάσχα δίχως τύψεις (guilt-free Easter).

 Τι να φάω τις ημέρες του Πάσχα;

Προκειμένου να μη χαθεί ο διατροφικός έλεγχος εις βάρος της υγείας και ευζωίας σας, έχετε τα ακόλουθα κατά νου:

Το διατροφικό πρόβλημα το Πάσχα δεν έγκειται στη μαγειρίτσα ή στο ψητό κρέας, αλλά στο σύνολο που συνιστούν η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών και αλκοόλ στο Πασχαλινό γεύμα, συνεπώς η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης σε ένα γεύμα και συνήθως σε διαδοχικά τραπέζια και επισκέψεις εντός 2-3 ημερών. Συν η μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με μειωμένη κινητικότητα αφού ξεκουραζόμαστε σε άδεια και κοινωνικοποιούμαστε στο Πασχαλινό τραπέζι. Σπάστε αυτό το εκρηκτικό σύνολο όπου είναι εφικτό, με τους ακόλουθους τρόπους:

 

  • Απολαύστε ένα μεσαίο πιάτο μαγειρίτσα μεταμεσονυκτίως, εφόσον επιθυμείτε για τη γεύση και την παράδοση, παραλείποντας τυπικά συνοδευτικά όπως τυρί ή κόκκινο αυγό που μπορείτε να γευτείτε το επόμενο πρωί της Κυριακής του Πάσχα.
  • Στο Πασχαλινό γεύμα ξεκινήστε με τη σαλάτα. Σερβίριστείτε στο πιάτο σας από τα εδέσματα, αποφεύγοντας την κατανάλωση φαγητού απευθείας από τις πιατέλες.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος από τα κρεατικά, ή την πέτσα από το κοτόπουλο.
  • Τοποθετήστε το γλυκό το απόγευμα, δηλαδή σε μια χρονική απόσταση από το κυρίως γεύμα.
  • Επιλέξτε 1 ποτήρι κρασί με το γεύμα σας, που περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά (ρεσβερατρόλη), και πίνετε άφθονο νερό παράλληλα και καθόλη τη διάρκεια της κάθε ημέρας.

 

Επίσης:

 

  • Κόκκινα αυγά: Για να μην καταλήξετε με υπερβολική ποσότητα κόκκινων αυγών την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, τα οποία και θα βαρεθείτε να τρώτε και είναι επίσης πιθανό να σας χαλάσουν, βάψτε έναν μικρό έως μέτριο αριθμό για να τσουγκρίσετε και να φάτε ευχάριστα ως οικογένεια από την Κυριακή του Πάσχα και έπειτα, μέσα σε πολύχρωμες σαλάτες, στο πρωινό ή στην τορτίγια ολικής που θα ετοιμάσετε για τη δουλειά.
  • Μη ξεχνάτε τα φρούτα. Μια φέτα τσουρέκι με ένα φρέσκο φρούτο είναι μια χαρά για πρωινό.
  • Κινηθείτε το μέγιστο δυνατό, αναμεταξύ των γευμάτων και όχι εις βάρος της ξεκούρασης σας. Έρευνες δείχνουν πως ακόμη και το ολιγόλεπτο περπάτημα έχει ευεργετική επίδραση στο μεταγευματικό σάκχαρο. Εν ολίγοις, η κάθε κίνηση μετράει.

 

Τι να φάω μετά τα διαδοχικά Πασχαλινά γεύματα;

Την εβδομάδα της Διακαινησίμου είναι σημαντικό να επανέλθουν άμεσα στη διατροφή σας τα όσπρια, τα ψάρια και τα θαλασσινά, παράλληλα με άφθονα λαχανικά και φρούτα, αλλά και πηγές προβιοτικών όπως είναι το κεφίρ και το γιαούρτι που δρουν ευεργετικά στο έντερο. Συνεπώς δώστε σαφή προτεραιότητα σε αυτές τις τροφές, ενώ το κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο θα ακολουθήσει και πάλι. Μη διστάσετε να καταφύγετε σε διατροφολόγο για τη διατροφική μέριμνα της υγείας σας, κάνοντας μια νέα αρχή.

 

Πηγές:

 

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Στο κέντρο μας παρέχουμε υπηρεσίες για όλες τις κατηγορίες τροφικών διαταραχών.

Κλινική Διατροφή

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Διατροφικές Διαταραχές

Ρύθμιση Βάρους

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Άσκηση - Αθλητική Διατροφή

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε Ομάδες

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγιεινά δεν χρειάζεται να είναι.

Ή μπορείς να κλείσεις ραντεβού συμπληρώνοντας τη φόρμα παρακάτω:

Σχετικά με εμάς

Η επιστημονική ομάδα του θεραπευτικού κέντρου ΝΟΥΣ αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς διατροφολόγους-διαιτολόγους και ψυχολόγους με ειδίκευση στα θέματα τροφής και τις διατροφικές διαταραχές.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί για πρόληψη καρδιαγγειακών και καρκίνου

Ξηροί καρποί: θρεπτική και αντιφλεγμονώδης τροφή Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (nuts and seeds) αποτελούν καίριο κομμάτι του παζλ της Μεσογειακής διατροφής (Mediterranean diet) ως καθημερινά συνιστώμενη, εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεϊνης και ευεργετικών λιπαρών οξέων....

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Βιβλία,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς

Κλείσε Ραντεβού

    This will close in 29 seconds

      This will close in 29 seconds