Μπομπότα

Μπομπότα

Υλικά
500 γρ. αλεύρι καλαμποκίσιο
2κ.γλ μαγειρική σόδα
500ml ζεματιστό νερό
2 κουτ. γλ. αλάτι
1 κ.σ μέλι
ξύσμα ενός πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Bάλτε στο μπόλ του ζυμώματος ή στο μίξερ το καλαμποκίσιο αλεύρι και περιχύστε το με το ζεματιστό νερό. Ανακατέψτε να βραχεί όλο και αφήστε το να γίνει χλιαρό. Συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να είναι απαλή, πλάστε το ψωμί, λαδώστε το καλά. Πατήστε τη ζύμη με τις παλάμες να απλωθεί ομοιόμορφα. Αλείψτε την επιφάνεια με ζεστό νερό. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε το ψωμί γύρω γύρω, αρχίζοντας από την περιφέρεια και φτάνοντας μέχρι κάτω. Αφήστε αχάραχτο το κέντρο. Αφήστε το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Ψήστε στους 150-180 βαθμούς.

Πρόταση σερβιρίσματος

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;
Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!
H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγιεινά δεν χρειάζεται να είναι.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου
Περισσότερες Συνταγές και Tips
Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνεις τις καινούριες μας συνταγές και διατροφικά tips
Βιβλία,
Νοστιμιές Μεσογειακές
Χωρίς Αυγό,
Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)
Χωρίς Ξηρούς καρπούς

Συμβουλές διατροφής
Ρωτήσατε, Απαντήσαμε!
Φυτικές ίνες – Οφέλη για την υγεία
Είναι γνωστό ότι η πρόσληψη φυτικών ινών παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μέση πρόσληψη ινών σε παιδιά και ενήλικες των ΗΠΑ είναι κάτω από το μέσο όρο των συνιστώμενων επιπέδων. Τα άτομα με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών...
Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αν και η κατανάλωση καρυδιών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας όλων των αιτιών, δεν έχουν αξιολογηθεί συστηματικά τα δεδομένα σχετικά με τις λιγότερο κοινές αιτίες θανάτου. Διεξήχθη λοιπόν μια συστηματική μελέτη...
Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...
Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές πηγές
Είναι γνωστό ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν διάφορα οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλό σας. Η συνιστώμενη ποσότητα λήψης ημερησίως για υγιείς ενήλικες είναι τουλάχιστον 250-500 mg ωμέγα-3.Πολύ υψηλές ποσότητες ω-3 λιπαρών μπορούν να προσληφθούν από λιπαρά ψάρια,...
Νηστεία: ισορροπία ή εξάντληση;
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής πολλοί νηστεύουμε για να μιμηθούμε τη νηστεία που έκανε ο Χριστός στην έρημο. Ετυμολογικώς η νηστεία σημαίνει «δεν τρώγω» από το «νη + εσθίω». Η ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία προβλέπει περίπου 200 μέρες νηστείας το χρόνο. Κύριο...