Από τη νηστεία στο Πασχαλινό τραπέζι
Κατά τη διάρκεια της νηστείας, η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων συνεπάγεται αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, γεγονός που βοηθάει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και μακροπρόθεσμα τη μείωση της εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου, όπως του στομάχου και του παχέως εντέρου. Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών είναι εξίσου αυξημένη στους νηστεύοντες, με αποτέλεσμα την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεμπόδιση της δράσης των ελευθέρων ριζών.
Όμως, το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η διατροφή κάνει στροφή 180 μοιρών και η αποχή από ζωϊκά προϊόντα ακολουθείται από υπερφαγία (overeating), με τρόφιμα πολλά διαφορετικά, κυρίως ζωϊκής προέλευσης. Η απότομη αυτή αλλαγή στη διατροφή είναι δυνατόν να προκαλέσει έντονο σοκ στον οργανισμό, ιδίως σε άτομα μέσης ηλικίας με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες (π.χ. υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, παχυσαρκία), ακόμη και κίνδυνο για έμφραγμα. Γενικότερα όμως η δυσπεψία (indigestion) είναι από τα προβλήματα που οι πιο πολλοί αντιμετωπίζουν. Άτομα με προβλήματα στομάχου, όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας, δυσκολεύονται να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του Πασχαλινού τραπεζιού. Η περιεκτικότητα σε πουρίνες των νεαρών ζώων που τρώμε στον Πασχαλινό οβελία δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος (high uric acid level). Τέλος, οι ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό χολολιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους, και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής.
Πώς μπορούμε να απολαύσουμε το γιορτινό φαγητό χωρίς κίνδυνο;
Στο τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας. Η μαγειρίτσα αποτελεί το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Προσπαθήστε να αντισταθείτε στο κόκκινο αυγό ή σε άλλη πηγή κρέατος, και να συνοδέψετε με σαλάτα και ψωμί.
Το πρωινό την Κυριακή του Πάσχα δεν πρέπει να παραληφθεί, όμως περιοριστείτε σε γάλα, κατά προτίμηση ελαφρύ, και ένα μικρό κομμάτι τσουρέκι, ή δύο κουλουράκια με ένα φρούτο.
Στο γεύμα καλό είναι επιλέξτε μόνο αυτά που σας αρέσουν πιο πολύ και μην τσιμπήσετε απ΄όλα. Αντί να τρώτε ανεξέλεγκτα, βάλτε τα όλα στο πιάτο για να έχετε έλεγχο της συνολικής ποσότητας και να ξέρετε πόσο τρώτε. Φυσικά μη ξεχάσετε να φάτε σαλάτα για να χορτάσετε και να τονώσετε τη λειτουργία του εντέρου.
Το βραδινό μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με μια φέτα ψωμί, ή μια χορτόσουπα, ή γιαούρτι με μέλι και φρυγανιά.
Αν σας φαίνεται αδιανόητο να περιορίσετε την ποσότητα του φαγητού, ίσως σας βοηθήσει να γνωρίζετε ότι:
- 100 γρ οβελία: αποδίδουν περίπου 370 θερμίδες, με πολύ κορεσμένο λίπος.
- 1 κόκκινο αυγό: δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους και 215-230 mg χοληστερίνης.
- 1 μερίδα μαγειρίτσα: περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο, αποδίδει μέχρι και 580 θερμίδες και μεγάλη περιεκτικότητα χοληστερόλης.
- 60 γρ πασχαλινά κουλούρια: δίνουν 230 θερμίδες με 61 mg χοληστερίνης.
- 70 γρ πασχαλινό τσουρέκι: δίνει 68 θερμίδες και 74 mg χοληστερίνης.
Τι κάνουμε μετά την Κυριακή του Πάσχα;
Το Πάσχα είναι μόνο μία μέρα που γρήγορα θα περάσει. Αμέσως μετά μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε μια πιο φυσιολογική διατροφή. Την εβδομάδα που ακολουθεί καλό είναι να καταναλώσουμε γενικά πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρι, ενώ το λίπος να προέρχεται από ελαιόλαδο και λίγους ξηρούς καρπούς. Επίσης να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δοκιμάζει κάθε μέρα και από μια μόνο λιχουδιά σε μικρή ποσότητα, που δεν φάγαμε την ημέρα του Πάσχα. Έτσι, και δε θα υπερφορτωθούμε σε μια μέρα, και δε θα μείνουμε παραπονεμένοι.
Πηγές: